torstai 31. maaliskuuta 2011

Spagetti ja jauhelihakastike


Tein tänään myös jauhelihakastiketta ja spagettia. Tämän bloginhan tarkoitus ei ole antaa gourmet ruokaohjeita koska en sellaisia tee. Teen perusruokia omilla sovelluksilla ja haluan jakaa niitä ohjeita koska olen huomannut, että ihmiset eivät osaa tehdä edes tavallista perusruokaa. Eli tässä minun versioni jauhelihakastikkeesta. Ruoan lisukkeena oli vihreäsalaatti. Kastikkeessa kasvisruokailija voi korvata jauhelihan vaikka soijalla, porkkanalla yms.



Jauhelihakastike ja spagetti

Tarvitset

Spagettia, itse pidän täysjyvästä
Vettä
Öljyä
Suolaa

Jauhelihakastike

400g jauhelihaa
4 isoa valkosipulinkynttä
1-1,5dl ruokakermaa
200-300g kidneypapuja
185g herkkusieniä
kirsikkatomaatteja
500g tomaattimurskaa
1 lihaliemikuutio
oliiviöljyä
kuivattua chiliä
jauhettu cayane
rouhittu mustapippuri
rouhittu valkopippuri
suolaa
lihaliemikuutio
sokeria
tuoretta tai kuivattua basilikaa
oregano
minttu
Välimeren yrttisekoituspussi on oikein hyvä!
muita yrttejä maun mukaan
(sitruunamehua)

Valmistus:

1. Pilko valkosipulit

2. Laita vesi kattilaan spagettia varten

3. Ruskista jauheliha

4. Laita spagetin vesi kiuhumaan ja lisää kiehuvaan veteen hieman öljyä ja suolaa ja lopuksi spagetit

5. Valmista kastike loppuun, tarkista välillä koska spagetti on sopivan kypsää

6. Tarjoile ja nauti

Jauhelihakastike

1. Kuumenna pannu ja lisää siihen reilusti oliiviöljyä. Lisää kuumennettuu öljyyn pieneksi silputut valkosipulit, mustapippuria, valkopippuria, kuivattu ja murennettu chili (itse laitoin kaksi palkoa). Pyörittele hetki öljyssä, älä ruskista!

2. Lisää jauheliha pannulle ja ruskista se. Lisää ruskistettuun lihaan lihaliemikuutio

3. Lisää ruskistetun lihan joukkoon tomaattimurska, pavut ja sienet. Lisää yrtit, suola hippu ja sokeria noin 1tl, voit myös lisätä sitruunanmehua 1tl. Voit lisätä kastikkeeseen cayanepippurin ja lisää mausteita oman maun mukaan.

4. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä ja lisää siihen halkaistut kirsikkatomaatit.

5. Lisää kastikkeeseen kerma kun pasta on melkein kypsää. Kuumenna uudelleen ja kastike on valmista.

!NAUTI!

tiistai 29. maaliskuuta 2011

Lasagne


Tänään tein ruoaksi Pekan lempparia, eli lasagnea (ohje myöhemmin, myös kasvisversiona). Minun tekemä lasagne on Pekan mielestä parasta (hih), mutta se ei ole mikään kevyt versio tai sellainen, että siittä saa kauniita annoskuvia. Teen lasagnen reilulla juustokastikkeesta ja pidän kun siittä jää hieman löysää. Voisin tässä tehdä kasviskiusaustakin joku päivä koska se on niin hyvää nam...



Ruokajuomana toimi minulla jälleen yksi lemppari siidereistäni Magnersin päärynä, Pekalla oli Tuborgin olut, joka on valmiiksi limellä maustettu. Se on kivan pirtsakkaa ja raikasta olueksi, vaikka en oluesta niin pidä. Mekkona toimii hennesin todella vanha neulemekko joka päällä näköjään näytän kuin olisin raskaana... Sitä ei oikein muuten tule enään pidettyä kuin kotosalla koska se on niin mukava legginssien ja pitkien villasukkien kanssa. Mutta asiaan lasagnen ohje:

Sandran lasagne

Monet mitat ovat noin arvioita koska itse en koskaan mittaa mitään ruokaa tehdessäni. Pidän myös tulisesta joten siksi näin paljon mausteita. Muunnos myös kasvisversioon.

Tarvitset:

Lasagnelevyjä
voita
juustoraastetta

Jauhelihakastike:

400g jauhelihaa
390g tomaattimurska tetra
4 isoa valkosipulin kynttä
n. 3-4rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1-2 kuivattua chiliä
tuoretta basilikaa tai kuivattua
mustapippuria
valkopippuria
sokeria
suolaa
paprikajauhetta
cayanea
muita yrttejä esim. minttu, oregano

TAI

Kasvisversio

korvaa jauheliha:
n. 6 porkkanalla
n. 200g juuriselleriä
(kesäkurpitsaa jos pitää)
muuten sama ohje

Juustokastike

2-3rkl voita tai öljyä
n. 1dl vehnäjauhoja
 8-10dl maitoa
n. 100g juustoraastetta
pari rkl koskenlaskijaa
n. 2rkl parmesaania 
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
(muskottipähkinää)

Valmistus

1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
2. Valmista kastikkeet
4. Voitele uunivuoka (itse käytän pyöreää jonka halkaisija on 23cm)
5. Lado levyt ja kastikkeet vuokaan aloittamalla ensin jauhelihakastike/kasviskastike, sitten juustokastike, jonka jälkeen pastalevyt. Jatka samanlailla, lopeta kastikkeisiin jonka päälle voit ripotella hieman juustoraastetta.
6. Paista uunissa n. 45-60min, otettuasi lasagnen uunista anna sen vetäytyä 5min ennen tarjoilua.

Jauhelihakastike/Kasviskastike

1. Kuumenna pannu kuumaksi, lisää siihen oliiviöljy ja kuumenna se. Lisää kuumaan öljyyn pieneksi silputut valkosipuli ja sipuli, chili, rouhittua musta- ja valkopippuria ja n. 4 lehtä basilikaa. Pyörittele hetki öljyssä, mutta älä ruskista. Öljyn on vain tarkoitus maustua

2. Lisää jauheliha tai suikaloidut/raastetut kasvikset pannulle. Ruskista jauheliha tai anna kasvisten pehmetä hetki.

3. Lisää tomaattimurska ja paprikajauhe, cayane ja muut yrtit, laitan itse myös lisää basilikaa. Voit myös lisätä muita mausteita lisää. Lisää myös hieman sokeria ja suolaa. Anna hautua hetki miedolla lämmöllä

Juustokastike

1. Kuumenna rasva kasarissa ja lisää siihen jauhot. 

2. Lisää seokseen maito 2-3 osassa kokoajan sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen n. 5min kokoajan sekoittaen.

3. Mausta suolalla ja pippureilla, lisää myös muskottipähkinä (vain hyppysellinen). Sekoita joukkoon juustoraasteet ja katso, että se sulavat kastikkeeseen.

!NAUTI!

sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Amerikkalaiset pannukakut

Eli sunnuntaiaamiainen.

Aika perinteinen aamupala meillä sunnuntaisin, eli Pekalle pekonia, minulle puuroa ja yhteiseksi amerikkalaisia pannukakkuja, hillolla, kermavaahdolla ja vaahterasiirapilla. Teetä, kaakaota ja tuoremehua. Jaan nyt tuon pannari reseptin jonka tekemistä inhoan. Vihaan pimää, vihaan sen hajua koska se kuvottaa minua, silti joudun luttaan sen kanssa joka päivä koska koira syö sitä ruoan kanssa ja Pekka on opetellut parin viime kuukauden aikana juomaan sitä, hyi.. Ja tämän ohjeen pohja on piimästä..






Amerikkalaiset pannarit (reilusti kahdelle)

3,5 dl Piimää
1 muna
25 g sulatettua voita
2,5-3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
1 rkl hunajaa + 1/4 dl kuumaa vettä tai 1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa

Valmistus:

Sekoita piimän (itse käytän valion ab:tä koska se on sopivan paksua) joukkoon muna ja vatkaa tasaiseksi.

Sekoita vehnäjauho, sooda, leivinjauhe ja ripottele taikinaan samalla vatkaten.

Liuota hunaja kuumaan vesitilkkaan (ei tätä jos käytät sokeria tai jos käytät juoksevaa hunajaa) ja kaada se taikinaan yhdessä suolan ja van.sokerin kanssa samalla vatkaten.

Vatkaa sulatettu voi taikinaan ja anna takinan levähtää 10min.

Kuumenna pannu ja lisää siihen nokare voita. Kaada pannulle noin 1dl taikinaa ja käännä kun pannukakku alkaa hyytyä reunoilta ja pinta kuplia. Alenna pannun lämpötilaa ja lisää voita tarpeen mukaan. Pannukakut on parhaita jos ne ovat halkaisijaltaan noin 15cm koska niistä kuuluu tulla paksumpia kuin lätyistä. Ajatelkaa muumimamman pannareita!