lauantai 30. huhtikuuta 2011

Pulla/munkkitaikina

Sitten toinen vappuherkku, eli munkit ja samalla ohje perinteiseen pullataikinaan. Munkkeina tämä ei ole mikään ihmeellinen, mutta maistuvat ja mehevät munkit tällä saa kuitenkin aikaan! Olen itse kova leipomaan pullaa ja olen sen aloittanut jo ala-asteen aikaisemmilla luokilla itsenäisesti. Pulla on itselleni aina sellainen oma bravuuri mistä ystävät ja sukulaiset minun leipomukset tunnistaa. Pullan kuuluu maistua kevyesti vanilialta, sen kuuluu olla pehmeää, mutta ei missään nimessä raakaa tai sitkeää. Pullataikina pitää vaivata ja kohottaa huolellisesti. Voisin sanoa, että leivon pullaa rakkaudella ja se siittä usein näkyy koska vaikka teen kuinka pieniä pullia pellille ne tulevat uunista valtavina takaisin. Pullassa pitää muistaa, että vaikka 2 ihmistä tekisivät pullat samalla taikinalla niin ne eivät välttämättä leipomisen jälkeen maistu samalta koska siinnä voi pilata jo paljon. Vaikka tiedän itsekkin tekeväni hyvää pullaa koin tällä viikolla hämmästyksen kun äiti soitti minulta kysyäkseen pullataikinasta, ei äidin pidä sellaista tehdä! :D Eli taikinaan




Pulla/munkkitaikina

5 dl maitoa
50g tuorehiivaa
1,5 tl suolaa
2 dl sokeria
1,5-2 rkl rouhittua kardemumma
2 tl vaniliasokeria
1 muna
125g munkkeihin/150g pullaan voita
n. 14-16 dl jauhoja
(1/2-1tl neilikkaa jos haluaa)

Pullaan:
1 kananmuna voiteluun, raesokeria koristeluun

Munkit:
Rypsiöljyä paistamiseen, sokeria+vaniliasokeria koristeluun

Valmistus:

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siiven hiiva.

2. Lisää maidon joukkoon sokeri, suola, kardemumma, vaniliasokeri ja muna. Sekoita, että sokeri imeytyy ja munan rakenne rikkoutuu. Ja neilikka jos halusit käyttää

3. Sulata voi mikrossa

4. Lisää taikinaan ensin noin 5-6 dl jauhoja kevyesti vatkaten kun taikina alkaa paksunemaan aloita kädellä vaivaaminen. Lisää taas osa jauhoista ja sulatettu voi osissa. Vaivaa ne taikinaan. Lisää jauhoja niin kauan kunnes taikina irtoaa reuhoista. Takinan tulee olla kuitenkin pehmeää ja hieman löysää, sitä ei saa vaivata kivikovaksi palloksi. Kun upotat käden taikinan sisälle se vielä hieman siihen tarraa kiinni.



5. Itse kohotan taikinan uunissa 50 asteessa alimmalla tasolla leivinliinan alla noin 30min tai lämpimän takan päällä. Kohotuksen voi tehdä myös ilman uunia, mutta silloin ei saisi mistään tulla taikinaan vetoa.

kohotettu taikina

6. Kun taikina on kohonnut kaada se kevyesti jauhotetulle pöydälle. Taikinan on hyvää kun kulhon pohjaan jää seittimäistä rihmastoa.

7. Jaa takina 3 osaan ja aloita ensimmäisen osan työstämisen. Käsien jauhottaminen helpottaa taikinan käsittelyä. Jos taikinaa on vaikea käsitellä voit hieman lisätä siihen hieman jauhoja. Pyörittele taikinasta tanko löydälle josta on helppo leikata sopivan kokoisia paloja. On tärkeää, että tankoa pyörittäessä taikinaa painaa kevyesti pöytää vasten jolloin siittä lähtee suurimmat ilmat pois. Taikinaa ei saa taaskaan runnoa liikaa, eikä siihen saa lisätä liikaa jauhoja.

8. Ota taikinapala käteesi ja pyöritä sitä pöydänpintaa apuna käyttäen pyöreä pulla. Jälleen on tärkeää, että pullaa painaa pöytää vasten jolloin siittä lähtee ilmaa pois ja pyörittäminen helpottuu. Voit vaikka rutistaa taikinaa kädessäsi jolloin huomaat ilmakuplien rikkoutuvan.

9. Aseta pullat pöydälle tai pellille kohoamaan liinan alle suojaisaan ja mielellään hieman lämpimään paikkaan. Kohota noin puolituntia.

vielä ilman kohoamista.

Pullat:

1. Pullat paistetaan 225 asteisessa uunissa n. 10-15min koosta riippuen. Pulla on parasta kun se on sivuilta kullanruskea ja päällä hieman tummempi. Jos pullaa pitää liian kauan uunissa siittä tulee heti kovempi eikä se ole enään yhtä pehmeä mehevän makuinen. Liian vähän aikaa ollut pulla on taas sisältä vielä taikinaa.

Munkit:

1 . Kuumenna rypsiöljy kattilassa. Rasva on sopivaa kun taikinan palan sinne laittaessa se kohoaa pintaan ja alkaa ruskistua. Jos rasva on liian kylmää aloittaessa munkki kerää sitä itseensä taas jos se on liian kuumaa se palaa helposti ja on sisältä vielä liian raakaa. Suosittelen aloittelijalle tekemään ensiksi yksi koemunkki ja maistamaan sitä kun epäilee sen olevan valmis jolloin voi arvioida makua ja koostumusta, että tarvitseeko rasvan lämpötilaa muuttaa. Paiston aikana on hyvä hieman laskea lämpötilaa.

2. Kun rasva on sopivan lämpöistä tee pullan keskelle reikä peukaloilla ja pyöritä sitä hieman esimmaksi etusormia apuna käyttäen.

3. Laske munkki kattilaan, mutta varo ettet polta itseäsi. Älä myöskään tiputa sitä koska silloin roiskutat rasvaa päällesi.

4. Paista munkkia niin kauan, että se on saanut ruskea värin ja käännä munkki ja tee samoin toiselle puolelle. Nosta munkki reikäkauhaa (että rasva valuu pois) tai pihtejä apuna käyttäen talouspaperin tai ritilikön päälle valumaan.

5. Laita pakastepussiin sokeria ja hieman vaniliasokeria ja laita munkki sen sisälle. Ravista pussia, että munkkiin tarttuu sokeria. Jos pakastat tai tarjoilet munkkeja myöhemmin kannattaa sokerittaminen kuitenkin tehdä aina ennen tarjoilua. Jos sokeri ei meinaa munkin pintaan tarttua vaikka sulattamisen jälkeen kannattaa se lämmittää nopeasti mikrossa ja koittaa uudelleen.

Tippaleivät

Tippaleivät ovat yksi vappuherkuistani. Olen perinyt tämän kummitädiltäni, koska äiti ei meillä koskaan ole niitä tehnyt. Tämä tippaleipä ohje on siis tädiltäni peritty ja hyväksi havaittu. Eihän tippaleivistä tule yhtä herkullisen näköisiä kuin kaupan, mutta varmasti yhtä hyviä. Tippaleipien tekoon tarvitsee pieniä apuvälineitä ja siihen kannattaa käyttää mielikuvitusta koska ne löytyvät kotoa. Tässä kuva omistani.



Eli taikinan pursottamiseen tarvitaan pienikärkinen pullo esim. ketsuppipullo. Minulla oli nyt tyjäksi jäänyt vaahterasiirappipurtilo. Samoin jonkinlaiset pihdit, meillä nyt työkalupihdit. Ja sitten muotti joka upotetaan rasvaan. Tämän muotin olen valmistanut säilyketölkistä josta olen poistanut pohjan, kannen, etiketin ja liiman jämät. Terävät reunat olen painanut oheisilla pihdeillä sisäänpäin. Ja muista aina kun touhuat rasvan kanssa varata kattilan kansi lähelle, että jos rasva leimahtaa voit sen tukahduttaa kannella ja ei missään nimessä vedellä! Kun aloitat paistamisen laske lieden lämpötilaa jos tuntuu että rasva kylmiää nosta taas hetkeksi. Eli itse ohjeeseen ja lopussa on video noiden apuvälineiden käytöstä kun ajattelin, että tulee liian monta kuvaa :D




Tippaleivät

Tarvitset:

3 munaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1½ dl maitoa
4dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanillinisokeria

Paistamiseen rypsiöljy on ihan ok.

Pinnalle: vaniliinisokerilla maustettua tomusokeria

Valmistus:

1. Sekoita munat ja sokeri. Lisää mausteet, maito ja vehnäjauhot, joihin leivinjauhe ja vanilliinisokeri on sekoitettu. Vatkaa taikina sileäksi.

2. Kuumenna rasva. Rasva on sopivaa kun taikinaan tiputettu taikinan pala nousee pintaan ja alkaa ruskistua. Upota rasvaan säilyketölkki josta pohja ja kansi on poistettu.

3. Laita taikina esim. ketsuppipulloon, josta se on helppo pursottaa nauhana ristiin rastiin rasvakattilassa olevaan säilyketölkkiin.

4. Kun olet saanut nauhan pursotettua tölkkiin poista tölkki pihdeillä. Paista tippaleivät vaaleanruskeiksi ja nosta valumaan paperin päälle (talouspaperi).  Sihtaa jäähtyneille tippaleiville tomusokeria siivilää apuna käyttäen.

PS: Säilytä tippaleivät kuivassa paikassa, niin eivät sitkisty.

perjantai 29. huhtikuuta 2011

Basmatiriisin keitto-ohje


Basmatiriisin valmistus annos 2-3 hengelle

Riisi on ollut usein hankalaa valmistaa kotona ja siittä ei tule koskaan niin hyvää kuin ravintolassa. Olen oppinu hyvän tavan saada basmatiriisistä hyvää kunhan riisikin on laadukasta. Tärkeintä on riisin huuhteleminen ja hierominen sormenpäitä ja kämmeniä vasten. Myös paksupohjainen kattila on oleellinen.

Tarvitset:

5 dl vettä
n. 3 dl basmatiriisiä
suolaa
(nokare voita)

Valmistus:

1. Huuhtele riisi ensin kylmällä vedellä ja sitten lämpöisellä siivilän läpi. Hiero riisiä kädessäsi ja peukaloilla ja sekoittele sitä siivilässä. Huutele runsaalla vedellä ja riittävän kauan voimakkaasti ja huolellisesti riisiä painellen.

2. Lisää riisi veden kanssa paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää suola ja pieni nokare voita (1/2tl)

3. Kun vesi kiehuu alenna hellä keskilämmölle ja sulje kattila tiivisti kannella. Keitä noin 10-15min, kunnes vesi on haihtunut kattilasta, mutta riisi ei paistu pohjaan kiinni.

4. Anna riisin seistä kattilassa ainakin 5 min ennen tarjoilua.

Kanawokki

Olen ollut pitkään hiljaa ja palaan yllättäen ruoan merkeissä. Olen mennä huiskunut siellä ja täällä. Kävin mm. hakemassa kynähemeen ompejilta ja samalla pöngin vintagevaatteita, eilen olin kovin myöhään parturissa ja alkuviikosta kirpparilta löysin marimekon vintagehenkisen leningin ja ihanan keltaisen vintage-laukun. Isoin syy on tähän hiljaiseloon se, että olemme Pekan kanssa hänen vanhempien koirien vahteina koska immeiset ovat reissussa. Mutta asiaan. Ai niin! Häät, hyvää ohjelmaa häähömpölle..

Kävin tänään täydentämässä ehtyneitä maustevarastoja aasialaisissa kaupoissa. Jonka jälkeen uusista mausteista innostuneena tein intialaista ruokaa. Ruokana oli basmatiriisiä ja keltaista kanawokkia. Meidän ruoassa meni vähän vikaan se, ettei ruokakaupassa ollut kookoskermaa, vaan ainoastaan kookosmaitoa light versiona- hyi! Älkää ikinä ostako se maistui aivan vedeltä.
Kun mausteita hankkii kannattaa monet ostaa siemeninä ja jauhaa kotona jolloin maku on tuoreempi. Tässäkin ohjeessa jokainen laittaa mausteita oman maun mukaan!



Minun ostokseni, joista puuttu nyt riisi, valmis naanleipä (en kerinnyt tekeen itse) ja kardemumma. Pekka ostelikin kaikkea kummallista erilaisista nuudeleista vaniljajauhoon.




Kanawokki

Tarvitset:

4rkl öljyä
1 sipuli hienonnettuna
2 tl jauhettua korianteria
2 tl jauhettua juustokuminaa eli roomankuminaa/jeera
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl kurkumaa
1 tl curryä
1-2 tl chilijauhetta
2 tl tandoori masala mausteseosta
1-2 murskattua valkosipulinkynttä
1 kesäkurpitsa viipaleina
250 g tomaattimurskaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
2-3 rkl vettä
400g maustamattomia kanan filesuikaleita
1 tl maissijauhoja
1-1,5dl ruokakermaa
0,5 dl kookoskermaa

Valmistus:

1. Kuumenna 2 rkl öljyä paistokasarissa ja kuullota siinnä sipuli. Lisää mausteet luetellussa järjestyksessä sekä valkosipuli, kypsennä vielä noin minuutti.

2. Lisää kesäkurpitsa viipaleet, tomaatti murska, sokeri, suola, pippuri ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10min keskilämmöllä.

3. Kuumenna loput öljystä paistinpannussa kastikkeen kypsessä ja ruskista pannulla kana kypsäksi ja kauttaaltaan kullanruskeaksi.

4. Nosta kypsät kanapalat kastikkeen joukkoon

5. Sekoita maissijauho ruokakerman joukkoon ja sekoita se kookoskerman kanssa kastikkeeseen.

6. Kuumenna kastiketta sekoittaen kiehuvaksi, niin että kookoskerma sekoittuu kastikkeen joukkoon. Tarkista maku. Tarjoile riisin ja naan-leivän kanssa.

maanantai 25. huhtikuuta 2011

Tomaatti-vuohenjuustopiirakka

Viime lauantaina tein Pekan synttäreille nopeat piiraat kun kotiuduimme juuri Äitini luota. Pohja on peruja siskoltani, samoin kanapiirakan täyteet. Ohjeiden ainemääriä kannattaa sovittaa omaan piirakkavuokaan nähden. Piirakoiden päälle olen laittanut parmesaaniraastetta ja tuoretta basilikaa.



Perus suolaisen piirakan ohje (isolle uunipellille, tai kaksi pyöreää piirakkavuokaa)

Tarvitset:

250g pehmeää voita
250g maitorahkaa
250g vehnäjauhoja

Valmistus:

Sekoita pehmeä huoneenlämpöinen voi, rahka ja jauhot keskenään tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina ohuelti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.







Tomaatti-vuohenjuustotäyte

Tarvitset:

1 annos piirakkapohjaa

5 Tomaattia
n 200g Vuohenjuustoa ohuina viipaleina
1/2 Sipuli
Mustapippuria
Valkopippuria
Yrttejä
Paprikajauhetta
1 Kananmuna
1 Purkki Creme Bonjour Cuisine Valkosipuli ja yrtit 
(1/2 dl Ananaksen mehua)

Valmistus:

1. Viipaloi vuohenjuusto ja tomaatit. Silppua tai viipaloi sipuli. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen
2. Levitä pohjan päälle vuorotellen tomaatti ja vuohenjuustoviipaleet.
3. Levitä sipuli renkaita tai silppua piirakan päälle.
4. Sekoita Creme Bonjourin joukkoon muna ja ananasmehua joka ei ole välttämätön.
5. Paista uunissa 1/2 tuntia

Kana-pekonipiirakka


Viime lauantaina tein Pekan synttäreille nopeat piiraat kun kotiuduimme juuri Äitini luota. Pohja on peruja siskoltani, samoin kanapiirakan täyteet. Ohjeiden ainemääriä kannattaa sovittaa omaan piirakkavuokaan nähden. Piirakoiden päälle olen laittanut parmesaaniraastetta ja tuoretta basilikaa.

Perus suolaisen piirakan ohje (isolle uunipellille, tai kaksi pyöreää piirakkavuokaa)

Tarvitset:

250g pehmeää voita
250g maitorahkaa
250g vehnäjauhoja

Valmistus:

Sekoita pehmeä huoneenlämpöinen voi, rahka ja jauhot keskenään tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina ohuelti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.



Kana-pekonitäyte

Tarvitset:

300g - 400g Kanaa (vuoan koosta riippuen)
200g - 300g Pekoni suikaleita/kuutioita
1 tölkki (227g) Ananaspaloja
2-3 Tomaattia
Aurajuustoa
Juustoraastetta
1 Sipuli
2 Valkosipunkynttä
Mustapippuria
Valkopippuria
Yrttejä
Paprikajauhetta
1 Kananmuna
1 Purkki Creme Bonjour Cuisine Valkosipuli ja yrtit 

Valmistus:

1. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuutioi tomaatit. Kaada creme bonjourin sekaan ananaksenmehu ja sekoita siihen muna. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen
2. Laita pannulle oliiviöljyä ja kuullota siinnä hetki sipulia ja valkosipulia
3. Lisää kana ja ruskista. Kun kana on saanut vähän väriä lisää pekoni suikaleet ja jatka ruskistusta kun kana ja pekoni ovat kypsyneet.
4. Levitä täyte piirakapohjan päälle, lisää siihen tomaattikuutiot, ananas ja aurajuustoa pieninä paloina.
5. Kaada täytteen päälle tasaisesti creme bonjous-seos ja raasta hieman päälle juustoraastetta.
6. Paista uunissa 1/2 tuntia

sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Porkkanakakku

Rakastan itse tekemääni porkkanakakkua. Olen syönyt porkkanakkua monissa paikoissa ja tullut yksiselitteisesti siihen tulokseen, että omani on yksi parhaista. Vaakuutuin tähän mielipiteeseeni kun erehdyin kerran maistamaan sokoksen kahviossa heidän kakkuaan.

Tekemäni kakut ja ruoat eivät useinkaan ole kovin kauniita, koska panostan mielelläni enemmän makuun kuin ulkonäköön. Enkä ole mikään taitava koristelija/asettelija joten tyydyn vain tekemään hyviä makuja ruokiin/leivoksiin.

Tämä porkkanakkku on täyttävää koska sen taikinaan tulee monenmoisia aineita. Eikä kakku ole myöskään kovin makea koska siihen tulee voimakkaita mausteita ja kuorrutteeseen reilusti sitruunaa. Taikina monen mielestä näyttää kauniisti sanottuna koiran oksennukselta, mutta sitä ei kannata pelästyä. Eli tässä oma lempileivonnaiseni ja yksi parhaista resepteistä joita omistan.







Porkkanakakku

Tarvitset:

Korpujauhoja
Nokare voita

Taikina:
2,5 dl (115 g) pähkinärouhetta
350 g porkkanoita punnittuna ennen kuorimista
1 tölkki ananasmurskaa
4,8-5 dl (280 g) vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 1/2 - 2 tl kanelia
1/2 tl neilikkaa
4 munaa
3,6 dl (300 g) sokeria
240 ml auringonkukka- tai rypsiöljyä
2 tl vaniljasokeria


Täyte ja kuorrutus:
100 g huoneenlämpöistä suolatonta voita
400 g Philadelphia Extra Light –tuorejuustoa
300 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tuoreen sitruunan kuori raastettuna ja koosta riippuen puolet mehusta

Valmistus:

1. Valmista taikina ja laita uuniin.

2. Valmista kuorrute.

3. Ota kakku pois uunista ja anna jäähtyä.

4. Kun kakku onjähtynyt levitä väleihin 0,5 cm kerros kuorrutetta ja kokoa kakku.

5. Kuorruta kakku ja koristele mieleiselläsi tavalla. Itse laitoin reunoihin hasselpähkinärouhetta.

6. Kakku on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä kun se on saanut kunnolla maustua kylmässä. Toki voit tarjoilla kakkua samana päivänä, mutta anna sen seisoa kylmässä vähintään 1-2 tuntia ennen tarjoilua.

Taikina:


1. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka joka on halkaisijaltaan 23cm.Tässä paras on irtopohjavuoka.
2. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi, valuta ananasmurskasta mehu pois.
3. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen
4. Sekoita jauhot, ruokasooda, leivinjauhe, suola, kaneli, vaniliasokeri ja neilikka valmiiksi keskenänsä.
5. Vatkaa hetki munia vaahdoksi ja lisää vaahtoon sokeri. Vatkaa kunnes munavaahto on vaaleaa ja kuohkeaa.
6. Kaada öljy ohuena norona taikinaan samalla vatkaten
7. Lisää jauhoseos, mutta vatkaa varovasti ne taikinan joukkoon ettei munavaahtolaske.
8. Sekoita lastalla varovasti takinaan porkkanaraaste, ananasmurska ja pähkinärouhe.
9. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista noin 1 tunti. Eli kunnes keskelle tuikattu hammastikku tulee kakusta puhtaana ulos.
10. Anna kakun jäähtyä hetki ennen kuin kumoat kakun vuoasta,
11. Kun olet kumonnut kakun pois vuoasta anna sen jähtyä. Kun se on tarpeeksi jäähtynyt voit leikata sen 3 tai 2 osaan täytettä varten.

Kuorrute:

1. Pese ja raasta sitruunankuori, purista puolikkaata sitruunasta mehu
2. Vatkaa tuorejuusto ja pehmeä, huoneenlämpöinen voi tasaiseksi sähkövatkaimella. Siivilöi joukkoon tomusokeri vaiheittain samalla vatkaten. Lisää vielä vaniliasokeri, hienoksi raastettu sitruunankuori ja puolikkaan sitruunan mehu. Vatkaa tasaiseksi.

Pasha


Pasha on todella ihana jälkiruoka ja sitä voisi tehdä useamminkin kuin vain pääsiäisenä. Pashan valmistukseen ei tarvita kovin paljon aineita ja siittä voi tehdä aina mieleisensä version lisukkeita muuttelemalla.

Kaupoissahan on olemassa myös virallisia pashamuotteja, mutta meillä on käytetty sitä mikä sattuu käteen osumaan. Tänä vuonna käytössä oli pyöreä muovisiivilä. Mutta muottina voi olla myös vaikka saviruukku jossa on reikä pohjassa. Muotin tulee olla sellainen, että siittä pääsee valumaan nesteet pois. Pashaan valmistukseen tarvitaan myös kostutettu sideharsoliinaa.

Pashasta on monia versioita mitä sen sisälle voi laittaa. Itse laitan rouhittua hasselpähkinää, kuivattuja hedelmiä ja rusinoita. Toki sinne sopisi myös suklaalastut. Tämä on siis omaversioni pashasta ja versioitahan on moneen makuun. Alkuperäiseen kuuluu oikea voi, kerma ja sokeri ja niitä myös minä laitan.




Pasha

Tarvitset:

500 g maitorahkaa
100g pehmeää voita
2 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl kuohukermaa
2 tl vaniliasokeria
1 tl sitruunanmehua
0,5 dl hasselpähkinärouhetta
0,5 dl rusinoita
0,75 dl pieniä kuivattujen hedelmien paloja mm. ananasta ja papaijaa

Valmistus:

1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri keskenään, lisää joukkoon muna, sitruunanmehu ja vaniliasokeri vatkaa edelleen.
2. Lisää seokseen kerma ja maitorahka. Vatkaa tasaiseksi.
3. Kaada seos kattilaan. Kuumen seosta miedolla lämmöllä hitaasti sekoittaen, kunnes se löystyy ja alkaa höyryämään. Älä keitä!
4. Ota kattila levyltä ja jäähdytä seos kylmäksi. Voit upota kattilan kylmään veteen jotta seos jäähtyy nopeammin. 
5. Lisää muut aineet seokseen kevyesti sekoittaen
6. Vuoraa siivilä kylmällä kostealla sideharsolla ja kaada pashaseos siihen. Taittele liinan reunat muotin päälle. Nosta muotti kulhoon ja aseta pasha jääkaappiin valumaan. Kumoa lautaselle seuraavana päivänä. Koristele suklaalla, hedelmillä, rusinoilla tai pähkinällä.

lauantai 23. huhtikuuta 2011

Pääsiäisateria

Pitkäperjantain päivällinen piti siis sisällään vuohenjuusto-pestosalaattia, paahtopaistia, aurajuustokermaperunat, höyrytettyjä vihanneksia, kermakastiketta, punaviinikastiketta, paahdettuja valkosipuleita ja pashaa.

Laitan nyt ohjeita paahtopaistiin, perunoihin, punaviinikastikkeeseen ja paahdettuihin sipuleihin. Vuohenjuusto-pesto salaattiin tulee yksinkertaisesti salaattia, vuohenjuustoa pieninä paloina, tomaattia, erilaisia siemeniä ja pestoa maun mukaan. Taas höyrytettyihin vihanneksiin veteen timjamia ja rosmariiniä ja höyrytetään, tarjoitulu vaiheessa voi laittaa nokareen voita vihannesten päälle. Kermakastikkeeseen ohjeen voin laittaa myöhemmin koska nyt sen tein vain jäljelle jääneestä lihaliemestä lisäkastikkeeksi










Paahtopaisti

Tarvitset:

Naudan sisäpaistia
mustapippuria
suolaa
folioo
sanomalehtiä

Valmistus:

1. Ota liha lämpiämään jääkaapista 1-2 tuntia ennen paistamista.
2. Laita uuni kuumenemaan 100 asteelle
3. Aseta liha paistonkestävään uunivuokaan ja aseta lihan paksuimpaan kohtaan paistomittari. Jos haluat ottaa lihaliemen talteen kaada vuokaan hieman vettä noin 1/2 dl vuoan koosta riippuen.
4. Paista lihaa uunissa niin kauan, että paistomittari näyttää lihan sisälämmöksi 58-62 astetta. Itse annoin olla 60 asteeseen asti.
5. Ota liha uunista ja hiero sen päälle suolaa ja mustapippuria maun mukaan.
6. Kääri paisti folioon ja sen jälkeen sanomalehteen. Anna seisoa reilu 1 tunti.
7. Leikkaa lihasta ohuita siivuja tarjoilua varten.

Aurajuustokermaperunat/Valkosipulikermaperunat/Kermaperunat

Tarvitset:

10 jauhoisiaperunoita (itsekäytän rosamundaa)
4 dl kermaa
1/2 keskikokoinen sipuli
mustapippuria
suolaa
valkopippuria
voita
(170g aurajuustoa, valkosipulia)

Valmistus:

1. Kuori ja viipaloi perunat. Huuhtele ne huolellisesti kylmällä vedellä
2. Voitele uunivuoka
3. Laita perunat kattilaan ja kaada joukkoon kerma. Lisää joukkoon pieneksi silputtu sipuli ja mausteet. Kuumenna miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Jos teet aurajuustoperunoita lisää kerman joukkoon puolet aurajuustosta. Jos teet valkosipulikermaperunoita lisää maun mukaan valkosipulia pieneksi silputtuna.
4. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen
5. Kun olet keittänyt perunoita 1/2 tuntia kaada ne voideltuun uunivuokaan ja paista uunissa noin 1 tunnin ajan. Jos teet aurajuustokermaperunoita kaada vuokaan puolet perunoista ja murustele niiden päälle loppu aurajuusto ja sen jälkeen lisätä loput perunat.

Punaviinikastike

Tarvitset:

3 dl punaviiniä
3 dl lihalientä
2 rkl tummaa balsamiviinietikkaa
1 rkl siirappia
4-6 mustapippuria
2-4 oksaa tuoretta timtamia
2-4 oksaa tuoretta rosmariinia
1 laakarinlehti
1 iso salottisipuli
1 porkkana
2 rkl vehnäjauhoja
25 g paloiteltua voita

Valmistus:

1. Kuori ja pilko porkkana ja salottisipuli
2. Kaada viini, lihaliemi, siirappi ja balsamiko kattilaan tai paistinpannulle.
3. Lisää mausteet ja pilkotut porkkana ja sipuli
4. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä noin 30min, tarkista maku.
5. Siivilöi kastike. Jotta jää vain pelkkä liemi. Kaada liemi takasin kattilaan.
6. Sekoita jauhot punaviini tai vesitilkkaan ja kaada ohuena norona kastikkeeseen kokoajan sekoittaen. Jos kastike tuntuu liian paksulta älä kaada kaikkea. Anna kiehua muutama minuutti
7. Lisää paloiteltu voi kastikkeeseen kokoajan sekoittaen ja nosta levyltä. Tarjoile

Paahdetut valkosipulit

Tarvitset:

1 kokonainen valkosipuli syöjää kohden
mustapippuria
oliiviöljyä
(sokeria,suolaa yms mausteita)

Valmistus:

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen
2. Leikkaa valkosipulista suippo pää pois, että kynnet tulevat näkyviin. Kynsien päistäkin pitää lähteä pala pois, että kuoriaukeaa ja näet kynnen.
3. Aseta valkosipulit pieneen paistokestävään vuokaan ja laita ne uuniin. Paahda uunissa noin 15min
4. Laske uunin lämpötilaa 150 asteeseen ja nosta sipulit pois. Sipaise sipulien päälle oliiviöljyä ja mustapippuria. Jos haluat sipuleista makeampia ripauta päälle hieman sokeria. Voit laittaa myös muitakin yrttejä maun mukaan.
5. Laita sipulit takaisin uuniin ja paahda noin puoli tuntia. Jos sipulit ruskistuvat liikaa laita vuoan päälle folio.