maanantai 29. elokuuta 2011

Unelmakääretorttu vadelmilla

Vanha leipomus jo, mutta täällä uusi. Nopea ja helppovalmistaa kahvipöytään. Kääretortun sisälle voi kääreistä itselle lempi aineksia. Joko tuoreita marjoja, hedelmiä tai hilloja, kreemiä, kermavaahtoa tai rahkaa. Minusta tämä on parasta ja syön sen mielelläni aina jäisenä jolloin voin maku ei erotu niin selvästi täytteestä.




Suklaakääretorttupohja

Tarvitset:

4 munaa
1 1/2 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
3/4 dl vehnäjauhoja
1 1/2-2 rkl kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Valmistus:

1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. 
2. Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi.
3. Lisää vaahtoon siivilän läpi jauhot joihin olet sekoittanut sekaan leivinjauheen, kaakaojauheen ja vaniljasokerin. Sekoita nopasti taikina tasaiseksi.
4. Kaada uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 8-10min. Niin, ettei kakku tikkuun tartu taikinaa.
5. Kumoa pohja sokerilla ripotellulle leivinpaperille. Irrota leivinpaperi pohjasta. Jos paperi ei irtoa kostuta sitä hieman nihkeällä pyyhkeellä.
6. Anna jäähtyä hetki ja täytä ennen kuin pohja on ihan täysin kylmä. (ei repeile rullatessa). Laita pakkaseen tai jääkaappiin hetkeksi kylmettymään

Kreemi

Tarvitset

100g pehmeää voita
1 munan keltuainen
1 tl vaniljasokeria
n. 2-3 dl tomusokeria, voit korvata 1/4 osan tomusokerista maissijauholla (ei tule niin makeaa)

Valmistus:

1. Sekoita sähkövatkaimella pehmeään voihin munankeltuainen, vaniljasokeri ja tomusokeri.
2. Levitä kääretorttupohjan päälle. Voit ripotella kreemin päälle vadelmia ja sitten vasta kääriä rullalle.

lauantai 27. elokuuta 2011

Pizza

En ole koskaan ollut mikään pizzan suuri ystävä. Inhoan perus pizzerioissa tehtyä pizzaa jossa juustoa on kauhea kasa, täytteet laitettu yhteen kohtaan ja niitä on joko liikaa tai liian vähän. Täytevalikoimat ovat usein huonot. Olen liian vaativa ja nirppanokka niin kuin Pekka aina sanoo. Minun omiin lempi täytevalikoimiin kuuluu: Aurajuusto tai vuohenjuusto, pesto, tuore tomaatti tai aurinkokuivattu, ilmakuivattu kinkku (lidlistä saa hyvää ja halpaa) ja ananas. Yhdistelmistä on yleensä aina jompaa kumpaa juustoa ja tomaattia, pesto on myös aina välillä sitten kinkkua tai ananasta. Merellinen simpukka-katkarapu yhdistelmä toimii jos se on vain hyvin tehty. Pizzan päällä pitää olla aina reilusti tuoretta valkosipulia. Nyt on tullut pizzan syöntiin muutos kun teen sitä kotona (tai käyn napolissa) ja voin sanoa tykkääväni siittä.

Tampereella oivallista pizzaa tarjoaa pizzeria napoli jossa on hurjan suuri valikoima, mutta sielläkin otan aina fantasian että saan valita täytteet itse.

Meillä alettiin tekemään itse pizzaa kevään alussa kun ostin itselleni pizzakiven ja sen jälkeen ei ole loppua näkynyt. Olen ruokkinut perheeni ja ystäväni mahtavalla omatekoisella pizzalla ja yllättänyt monet miten kotiuunilla saa hyvää pizzaa. Eli jos haluaa valmistaa parhaat pizzat on pizzakivi ehdoton ostos. Mutta niissäkin on eroja joten kannattaa olla tarkkana ettei maksa hirvittävää hintaa huonosta ja pienestä kivestä. Omani on chef mariuksesta ja heidän kivi on mielestäni markkinoiden paras. Se on iso ja neliönmuotoinen ja on juuri sopivan kokoinen kotiuuniin.

Olen tutkiskellut erilaisia jauhoja, pohjia ja pizzakastikkeita. Ihanaa pohjahan syntyy kun taikinaa kerkiäisi turvottaa jääkaapissa kymmeniä tunteja, mutta usein kun pizzahimo iskee ei ole aikaa alkaa turvotteleaan taikinaa seuraavaan päivään. Itselläni on ohje jolla voi tehdä pohjan muutamien tuntien kuluttua ja se on ihan sopiva aika ainakin itselleni varrota. Ehkei pohja ole aivan täydellinen, mutta kelpaa hyvin kotioloihin.

Pizzakastikkeeseen täytyy myös valita huolella sopiva tomaattikastike täydellisimmät ovat olleet mutti paseerattu tomaattikastike ja luomu paseerattu tomaattikastike. Kastiketta keittelen yleensä mausteiden kanssa 30min ennenkuin se on valmista pizzan päälle.

Juustona käytän ihan mozzarellaa ja edamin sekoitusta. Mitä milloinkin kaapissa sattuu olemaan. Eli itse valmistukseen. Ainekset ovat noin arvoja koska taikina käyttäytyy välillä erilailla ja laitan lisää aineita käsituntuman mukaan.




Pizza

n. 4 isoa pohjaa

3 dl kylmää vettä
n. 10g tuorehiivaa
1 tl sokeria
1-2 tl suolaa
n. 300g hiivaleipäjauhoja
n. 300g vehnäjauhoja
n. 0,75 dl oliiviöljyä

Tomaattikastike, yhtä isoa pizzapohjaa kohden menee 1,5-2 dl kastiketta. Tässä ohjeessa riitti juuri ja juuri kolmeen isoon pohjaan.

500g paseerattua tomaattikastiketta
1 pilkottu valkosipulinkynsi
1 rkl balsamietikkaa
1-2 tl siirappia/ruskeaasokeria/sokeria
mustapippuria
kuivattua chiliä
tuoreita yrttejä mm. oregan0, basilika, minttu (reilusti)
paprikajauhetta
1 tl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä

Valmistus

1. Sekoita kylmään veteen hiiva, sokeri ja suola. Lisää jauhoja osissa samalla käsin taikinaa työstäen. Lisää oliiviöljy. Vaivaa taikinaa joko kulhossa tai työtasoa vasten noin 5-8min. Itse käytän molempian käsiä taikinaa vaivatessani. Taikina on hyvää kun se on vähän muovailuvahamaista, mutta se saa jäädä hieman käsiin kiinni. Kohota taikina esim. uunissa jossa on 50 astetta lämpöä leivinliinalla peitetyssä kulhossa.

2. Kuullota valkosipulia kattilassa ja lisää sinne tomaattikastike. Lisää muut aineet ja keittele miedolla lämmöllä 30min. Jos haluat tulista mexican tyylistä kastiketta lisää texas pete- kastiketta maun mukaan.

3. Laita uuni kuumenemaan 300 asteeseen kun olet ottanut taikinan pois sieltä kohoamasta. Laita myös pizzakivi uuniritilän päällä uuniin kuumenemaan. Jos et omista pizzakiveä käytä tavallista uunipelliä ilman leivinpaperia samaan tapaan kuin pizzakiveä. Kun taikina on kohonnut muovaa takinasta pötkö ja jaa taikina osiin. Pyöritän taikinasta pallot. Tee pallolle uusi kuori. Paina pallon yläpuolen keskikohtaa sormilla sisäänpäin, että pallosta tulee kuppi. Paina pallon reunat kupin sisälle jolloin pallon alapuolelle muotoutuu uusi sileä pallo ja kääri pallo kelmuun odottamaan 15-30 min.

4. Kuumenna pizzakiveä uunissa vielä 5-10min kun uuni on saavuttanut maksimi lämpötilansa. Kun uuni on kuumennut maksimi lämpötilaan aloita pohjan muotoilu.

5. Ota pallo kelmusta ja laske se jauhotetulle työ tasolle. Painele palloa kevyesti linttaan ja pyöreään muotoon. Voit kaulita taikinaa hyvin kevyesti isommaksi tai pyörittää sitä alustaa vasten käsin. Itse teen näin: Kaulitsen taikinaa himena isommaksi ja otan sen käteen ja alan venyttämään sitä alaspäin pyörittämällä sitä kuin auton rattia reunoista kiinni pitäen. Kun taikina on sopiva kun se on keskeltä ohut ja reunoilta hieman paksumpi mistä olet pitänyt käsin pyöritys vaiheessa kiinni. Jätä pohja hyvin jauhotetulle pöydälle odottamaan

6. Sitten pizzan täyttö ja sen helpoin tapa toteuttaa. Asettele täytteet käden ulottuville. Ota kuuma kivi uunista hellan päälle (ritilä myös, helpoin liikutella). Aseta pizzapohja kuumalle kivelle ja levitä tomaattikastike. Laita juusto ja sitten muut täytteet. Pizzapohja tässä vaiheessa jo hieman tirisee ja saattaa kuplia ja se on hyvä merkki. Laita pizza uuniin toiseksi ylimmälle tasolle ja kypsennä itsellesi mieluisaan kypsyys asteeseen aikaa menee n. 5-8min.

7. Pohjan saa pois ihan vetämällä pizzaa reunasta lautaselle tai käyttämällä pizzalapioo mitä en itse koskaan ole käyttänyt. Kun pizza on hyvin kypsynyt se lähtee ihan liu'uttamalla.

8. Jos paistat useamman pizzan anna pizzakiven olla hetki uunissa ennen kuin teet sille seuraavan pizzan. Muuten viimeiset pohjat jää raa'aksi.


Mustaherukka-Valkosuklaajuustokakku


Tälläisen kakun pyöräytin kun olin äidillä kylässä. En tiedä mistä ajatus lähti liikkeelle, mutta hyvän lopputuloksen ajatuksella sai. Sokerin määrän voi jokainen läytää itselleen sopivaksi, minä tykkäsin hieman kirpeämmästä kakusta taas äiti olisi kaivannut lisää sokeria.




Mustaherukka-Valkosuklaajuustokakku

Tarvitset:

Pohja

n. 200g digestive keksejä
n. 100g voita
(valkosuklaata pieninänä paloina)

Täyte

2,5dl kuohukermaa 
200g maustamatonta tuorejuustoa
150g valkosuklaata sulatettuna
0,5-1dl sokeria
2tl vaniljasokeria
8 kpl liivatelehtiä
2dl mustaherukoita
3/4 dl appelsiinimehua

Valmistus:

1. Murskaa digestivekeksit hienoksi ja kaada niiden joukkoon sulatettu voi. Sekoita massa tasaisesti (tässä vaiheessa voit laittaa joukkoon valkosuklaan paloja). Painele massa tiiviisti irtopohjavuoan pohjalle. (pohjan voit vuorata leivinpaperilla)
2. Soseuta peratut mustaherukat ja laita sokeria makusi mukaan.
3. Laita liivatteet likoakaan kylmään veteen. Laita 6kpl toiseen astiaan ja 2 toiseen.
4. Sulata valkosuklaa vesihauteessa.
5. Vaahdota kerma ja lisää vaahtoutuneeseen kermaan tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi.
6. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja tavallinen sokeri makusi mukaan.
7. Kuumenna appelsiinimehu kattilassa.
8. Purista liivatteista vesi ja laita kuuden liivatteen joukkoon 2/4 dl mehua ja loput 1/4 osa 2 liivatteen joukkoon.
9. Sekoita kuuden liivatteen mehu tuorejuustotäytteeseen ja kahden liivatteen mehu mustaherukkasoseeseen.
10. Kaada pohjan päälle ensin puolet tuorejuusto täytteestä ja sitten puolet mustaherukka soseesta täpliksi tuorejuuston päälle. Sekoita täytteitä varovasti keskenään. Mustaherukkasosetta ei tarvitse olla kaikkialla.
11. Toista sama loppujen täytteiden kanssa. 
12. Laita kakku hyytymään jääkaappiin useammaksi tunniksi. Kun kakku on hyytynyt pyöräytä veitsellä reunoja pitkin ja avaa vuoan reunat.

maanantai 22. elokuuta 2011

Falafelia


Edellis viikolla söimme kutakuinkin kasvisruokaa koko viikon. Tämä viikko meneekin sitten erilailla kun olen paastolla tai puhdistuskuurilla aivan kuinka haluaa sanoa. Mutta tässä siis edellis viikolta ohjeita

Tein ensimmäistä kertaa falafelia ja yllätyin positiivisesti ne olivat todella hyviä. Pekkakin tykkäsi kun oli ensin pohtinut mielipidettään hetken. Minulla ei siis ole hajuakaan minkälaisia falafelejen kuuluisi olla joten tutkin kaikkia ohjeita ja yhdistelin niistä mieluisia. Kertoisiko joku enemmän syönyt millainen sen rakenteen kuuluu olla? Lautaselta löytyi myös kuskusia johon lisäsin paprikaa, hernettä ja maissia. Myös tulinen kastike ja jugurttikastike joiden ohjeet löytyy täältä



Falafel

Tarvitset

1 rkl öljyä
1 iso sipuli silputtuna
n.550 g kikherneitä, valutettuina (kaksi 400g purkkia)
3/4 dl korppujauhoja
2-3 valkosipulinkynttä silputtuna
1 tl jeeraa (juustokuminaa)
1 tl suolaa
0,5-1 tl cayanejauhetta
1 tl mustapippuria
1 dl korianteria tai persiljaa
1rkl maapähkinälevitettä
1-2rkl sitruunanmehua

Paistamiseen

öljyä
korppujauhoja

Valmistus

1. Kuumenna öljy ja kuullota siinnä hetki sipuli silppua ja valkosipulia
2. Muussaa sauvasekoittimella tai monitoimikoneella valutetut kikherneet. Lisää joukkoon korppujauho suola, jeera, mustapippuri, cayanepippuri
3. Lisää käsin sekoittaen yrttisilppu, sipulit, maapähkinävoi ja sitruunanmheu. Sekoita seos tasaiseksi
4. Pyörittele massasta pieniä palloja ja pyöritä pallot korppujauhossa
5. Paista öljyssä kauttaaltaan ruskeiksi

sunnuntai 7. elokuuta 2011

Chili con carne


Mexico ruokia osa 3



Chili con carne n 10 henkilölle tai isommalle porukalle, mitat  ohjeessa summamääräisiä
(Kuvassa iso kattila)

Tarvitset:

n. 1kg jauhelihaa
2 rkl oliivi öljyä
2 sipulia, pilkottuna
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
rouhittua mustapippuria
2 tuoretta chiliä, hienonnettuna ja ilman siemeniä
1 tl suolaa
2 rkl chilijauhetta tai 1-2 kuivattua chiliä
1 tl cayanejauhetta
1 tl inkivääriä
1-2 tl hienonnettua kuminaa
1 rkl oreganoa
1 rkl basilikaa
2 tölkkiä tomaattia, pilkottuina ja valutettuina säilytä liemi
vettä/tomaattien valutuslientä
1-2 tölkkiä kidney papuja valutettuina
Valuvaa lihaliemi valmistetta

Valmistus:

1. Ruskista jauheliha oliivi öljyssä yhdessä sipulin ja valkosipulin kanssa. Mausta lihaa pippurilla ja cayanejauheella
2. Lisää liha suureen kattilaan ja lisää joukkoon pavut, tomaatit ja tuore chili.
3. Lisää kattilaan kaikki mausteet, myös lihaliemi ja lisää joukkoon nestettä jolloin saat kastikkeesta sopivan paksuista
4. Keittele noin puolituntia. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
5. Voit suurustaa tarvittessa jos tuntuu, että kastike on liian löysää.

Chipotlesalsa


Mexico ruokia osa 2. Hirvittävän kokoinen ohje, mut siittä vaan pienentelemään sopivaksi!


Chipotlesalsa n. 10 henkilölle
(kuvassa vasemassa reunassa)

Tarvitset:

2 rkl oliiviöljyä
3 sipulia hienonnettuna
3 sellerinvartta pieneksi kuutioituna
1 rkl sokeria
2 paprikaa
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2-3 tuoretta chiliä paloiteltuna, ilman siemeniä
kuivattua chiliä murskattuna
3 tlk luumutomaatteja
3 rkl basilikaa
1 rkl jeeraa
1 rkl maissitärkkelystä
2-3
 rkl chipotlekastiketta
2 rkl juoksevaa hunajaa
merisuolaa
1/2 sitruunanmehu
mustapippuria
savupaprikajauhetta jos vain löydät, ei pakollinen

Valmistus:

1. Leikkaa paprikat neljään osaan ja paahda niitä kuori ylöspäin grillivastuksen alla niin, että kuori mustuu. Voit tehdä tämän myös kuumalla pannulla. Poista mustunut kuori ja palastele paprikat

2. Kuumenna öljy todella kuumaksi ja lisää siihen pilkottu sipuli ja kuutioidut sellerin varret kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää sokeri joukkoon ja  kuumenna kunnes se hieman sulaa ja saa väriä.

3. Valuta tomaatit, kaada valutusliemi kattilaan yhdessä sipulin ja sellerin kanssa. Paahda jeeraa hetken kuivalla pannulla ja mortteloi hienoksi. Lisää tuore chili, jeera, valkosipuli ja basilika. Keitä noin 5 minuuttia kasaan kovalla lämmöllä.

4. Lisää tomaatti- ja paprikakuutiot.

5. Mausta chipotle kastikkeella, suolalla ja pippurilla. Lisää hunaja ja sitruunan mehu.

6. Sekoita maissijauho vesitilkkaan ja sekoita se salsaan ohuena nauhana kunnes saat salsasta mieluisan paksuista.

Guacamole


Elikkäs mexico viikonlopun ruokia osa 1



Guacamole 2-3 syöjälle
(sinisessä kulhossa)

Tarvitset:

hyppysellinen kuminansiemeniä jauhettuna
rouhittua mustapippuria
merisuolaa
1 paloiteltu valkosipulin kynsi
1 tuore chili paloiteltuna, ilman siemeniä
kourallinen tuoretta korianteria
2 kypsää avokadoa
1 limen mehu
5 kirsikkatomaattia paloiteltuna ja ilman siemeniä
1/2 punasipulia (pieni/keskikokoinen sipuli)

Valmistus

1. Sekoita kaikki aineet keskenään tehosekoittimessa, että seos on tahnamaista. Tarkista maku
2. Anna seoksen hieman viilentyä ennen kuin tarjoilet