maanantai 27. helmikuuta 2012

Kinkkuvoileipäkakku

Tästä ohjeesta tuli reilun kokoinen voileipäkakku+yksi pienempi. Itse pääkakku riitti 24 henkilölle.





Kinkkuvoileipäkakku

n. 800g isoa vaaleaa paahtoleipää
n. 800g isoa tummaa paahtoleipää

3-4dl maitoa
1-2 kasvisliemikuutioo

390g sinappikurkkusalaattia

Kinkkutäyte

150g creme fraiche
125g jalostajan kinkkupasteija
400g maustamatonta tuorejuustoa
275g voileipäpikkelssiä
350g ylikypsä saunapalvikinkku
n. 50-70g metwurstia
rouhittua mustapippuria

Paprikatäyte

1-2 keskikokoista paprikaa
400g ruohosipulituorejuustoa
150g creme fraichea
valkopippuria
suolaa
sitruunanmehua
mustapippuria

Kuorrute

600g maustamatonta tuorejuustoa
2dl kermaa (voi olla että enemmänkin, kaadoin näppituntumalla)

Valmistus

1. Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Lado tarjottumelle 4 leivää vaakasuunnassa ja kaksi pysty. (kuva lopussa)
2. Kuumenna 0,5 dl vettä ja liota siihen 1-2 kasvisliemikuutiota ja sekoita neste maitoon.
3. Kostuta leipäviipaleet maidolla. Saavat olla aika kosteita, mutta ei läpi asti
4. Tee metwurstista aivan pientä silppua, samoin kinkusta. Itse käytin tähän sauvasekoittimen mukana tulevaa silppuria.
5. Sekoita kaikki kinkkutäytteet aineet keskenään sekaisin ja mausta pippurilla. Maista. (kuva lopussa)
6. Silppua samoin paprika aivan hienoksi ja sekoita paprika täytteen aineet sekaisin. Mausta ja maista (kuva lopussa)
7. Levitä leipien päälle kinkkutäytettä noin 0,5-1cm paksuinen kerros (kuva lopussa)
8. Levitä kinkkutäytteen päälle ohut kerros sinappikurkkusalaattia (kuva lopussa)
9. Laita toinen kerros leipää kakun päälle ja kostuta. Lisää paprikatäytettä samoin kuin kinkkutäytettä. (kuva alla)
10. Lado jälleen 1 kerros leipää, kostuta ja toista kinkku täytteen levitys.
11. Lado jälleen 1 kerros leipää, kostuta.
12. Siisti kakun reunat leitsellä ylimääräisestä täytteestä. Kääri kelmuun ja laita kakun päälle pieni paino. (kuva lopussa)
13. Anna maustua yön yli j-kaapissa ja kuorruta ennen tarjoilua

Kuorrutus

1. Sekoita tuorejuustoon kermaa niin kauan, että täyte on sopivaa levitettäväksi. Mausta valkopippurilla ja suolalla. Voit laittaa myös sitruunanmehua
2. Levitä tasaisesti voileipäkakun päälle ja koristele mm. herneenversoilla, tomaattiruusuilla ja metwurstilla. (kuva lopussa)

Vaihe 1+3


Vaihe 5


Vaihe 6


Vaihe 7


Vaihe 8


Vaihe 9


Vaihe 12


Kuorrutus ja koristelu

Lusikkaleivät

Lusikkaleivät kuuluvat mielestäni kahvipöytään ja ne ovat äärettömän hyviä! Ohje on taas vanhoja peruja ja se on hyvin yksinkertainen ja toimiva. Itse olen tosin hieman muuttanut voin ruskistustapaa. Lusikkaleipien väliin voi laittaa mitä tahansa hilloa tai jopa suklaata. Itse laitoin vadelmaa.




Lusikkaleivät
n. 40kpl lusikasta riippuen

200g voita
150g sokeria
2 tl vaniljasokeria
250g erikoisvehnäjauhoja

hilloa
sokeria

Valmistus

1. Laita  voi kattilaan ja lähde sulattamaan sitä miedolla lämmöllä. Aloita hellanlevy vaikka kolmosella. Kun voi on kokonaan sulanut nosta lämpötilaa ja sekoittele sitä hiljalleen. Voin päälle ilmaantuu hieman vaahtoa. Voin ei ole tarkoitus juurikaan muuttaa väriä vaan sen olisi tarkoitus saada pähkinäinen aromi. Voi saattaa alkaa vaahtoamaan voimakkaasti, mutta sekään ei haittaa kunhan varot ettei voi pala! Kun haistat voista tulevan pähkinäisen aromin (voit maistaakkin) voi on valmista. Anna voin jäähtyä.
2. Sekoita jäähtyneeseen voihin sokeri vaikka vispilällä. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja jauhoja. Voit sekoittaa taikinan käsin. Muovaile taikinasta kiinteä pallo vaikka pöytää vasten. 
3. Laita taikina muovipussiin ja jääkaappiin 1/2 tunniksi.
4. Kun taikina on kylmettynyt aloita muovailemaan siitä pikkulusikkaa apuna käyttäen lusikkaleivän puolikkaita. Laita pala taikinaa lusikkaa ja kämentä vasten voimakkaasti ja laita leivinpaperille.
5. Paista puolikkaita n. 175 asteessa 10-15min. Lusikkaleipien kuuluu jäädä vaaleiksi joten varo polttamasta!
6. Ota puolikkaat uunista ja anna jäähtyä kokonaan. 
7. Kun pikkuleivät ovat jäähtyneet sipaise väliin hilloa ja paina puolikkaat yhteen. Pyöritä pikkuleipä sokerissa.

vaihe 1. Sulatettu voi jäähtymässä

Vaihe 3. Taikina menossa jääkaappiin

Vaihe 4. Lusikkaleivät menossa paistumaan

Omena-valkosuklaajuustokakku





Omena-valkosuklaajuustokakku (vuoka 23cm)

200g digestivekeksejä
100g sulatettua voita

Juustokakku

2.5dl flora vispikermaa
200g sulatettua valkosuklaata
200g maustamatonta tuorejuustoa
200g vaniljatuorejuustoa (sunnuntai)
5kpl liivatetta
0,5 dl omenamehua
1-2 rkl modo omena puree mix
2 rkl sokeria

Kiille

3dl omenamehua
3-5 rkl modo omena puree mix
2-3kpl liivatetta
vihreää elintarvikeväriä

Valmistus

1. Murskaa pohjan keksit ja sekoita sulatettu voi joukkoon. Painele tiiviisti irtovuoan pohjalle.
2. Vatkaa kerma ja lisää joukkoon molemmat tuorejuustot. Lisää sokeri ja sulatettuvalkosuklaa kokoajan vatkaten.
3. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna kiehuvaksi omenamehu. Kun liivatteet ovat pehmeitä purista niistä vesi ja liuota ne kuumaan mehuun. Kaada mehu taikinaan ja vatkaa tasaiseksi.
4. Kaada taikina vuokaan. Anna hyytyä. Itse hyydytä pakkasessa 1-2 tuntia ja sitten jääkaapissa lisäksi. Anna kuitenkin hyytyä ainakin 4 tuntia ennen kiilteen lisäystä
5. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Kuumenna 0,5dl mehusta. Purista pehmenneistä liivatteista vesi pois ja iuota ne kuumaan mehuun. Kaada mehu lopun mehun kanssa ja sekoita. Lisää oman maun mukan modon omena puree mixeriä. Värjää mehu vihreäksi elintarvikevärillä
6. Kaada mehu hyytyneen kakun päälle ja anna hyytä ainakin 3-4 tuntia kylmässä.

Vadelma-suklaatäytekakku

En ole mikään täytekakkujen suuri ystävä. Varsinkaan niiden kakkujen joissa on vain hilloa ja kermaa välissä. Äitini mielestä täytekakku kruunaa kuitenkin kahvipöydän ja se on sinne tietenkin leivottava. Kakku oli itseasiassa varsin kokeellinen. Suklaamousse välissä oli uusi tuttavuus, samoin lehtityllän käyttö pursotuksissa, suklaa kuorrute päällä ja sokerimassasta tehdyt ruusut.

Kakun väliin tein suklaamoussen jonka ohje täälläkin on näkynyt. Halusin vastaisuuden varalle tietää miten mousse sopisi kakun väliin ja sopihan se. Kaveriksi tuli vadelmahilloa. Päällä tummastasuklaasta tehty kuorrute kermapursotusten lisäksi.

Olen ollut aina äärettömän huono koristelemaan leipomuksia ja nyt olen todennut, että pakko sitäkin olisi sitten harjoiteltava. En ollut aikaisemmin käyttänyt sokerimassaa joten päätin aloittaa yksinkertaisesta eli ruusuista jotka onnistuivat ensikertalaiselta ihan kiitettävästi. Niiden maalaamiseen kaipaan kyllä rutkasti harjoittelua.. Ainoana välineenä käytin sivellintä jos folioo ja leivinpaperia ei lasketa. Ruusut askartelin leivinpaperin päällä ja muotoilin kaiken käsin. Kuivamaan laitoin folion päälle.






Vadelma-suklaa täytekakku

Valmistus:

HUOM: Kakku kannattaa valmistaa edellis iltana suklaakuorrutteeseen asti. Pursotukset hieman ennen tarjoilua!

1. Valmista ensin pohja ohjeen mukaan. 
2. Valmista suklaa mousse ohjeen mukaan
3. Täytä kakun molemmat välit vadelmahillolla ja sen päälle suklaamoussea.
4. Anna kakun olla kylmässä noin 1-2 tuntia ennen suklaa kuorrutteen laittamista.
5. Valmista suklaakuorrute ja kaada kakun päälle. Levitä tasaiseksi. Suklaakuorrute ei tule reunoille! Ainoastaan kakun päälle. Anna kakun olla kylmässä mielellään seuraavaan päivään.
6. Pursota kakun reunat mieleisellä tyylillä. 

9 munan täytekakkupohja




Tarvitset:

9 munaa mitattuna lasiin
1/3 osa perunajauhoa + 2/3 vehnäjauhoja mitattuna lasiin saman verran kuin munia
sokeria mitattuna lasiin saman verran kuin kahta edellistä (tai hieman vähemmän)
1 tl leivinjauhetta

Vuoan voiteluun
voita
korppujauhoja

Kostutukseen
omenamehua

1. Mittaa korkeaan lasiin munat, toisen lasiin saman verran jauhoja ja kolmanteen lasiin saman verran sokeria. Sekoita leivinjauhe jauhoihin.
2. Vatkaa munien rakenne ensin rikki ja lisää sitten sokeria kokoajan vatkaten. Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vähitellen vaahtoon jauhot kokoajan vatkaten.
3. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka ja kaada taikina vuokaan.
4. Paista 175 asteessa noin 45-50min. Tai niin kauan kun kakku on kypsää.
5. Kumoa kakku tarjoiluvadille ja anna jäähtyä ennen täyttöä
6. Halkaise kakku kolmeen osaan
7. Kostuta kakku omenamehulla

Täytteet

Vadelmahilloa

Suklaamousse

200g tummaa suklaata
1 muna
2 keltuaista
2 valkuaista
2,5 dl kermaa

1. Sulata suklaa vesihauteessa. Anna hieman jäähtyä
2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi
3. Vatkaa kerma vaahdoksi
4. Vatkaa sulaneen suklaanjoukkoon voimakkaasti yksi muna ja 2 keltuaista.
5. Nostele valkuaisvaahto sekaisin suklaan kanssa.
6. Sekoita lopuksi suklaa ja kermavaahto tasaiseksi.
7. Anna jähmettyä kylmässä 1tunti

Suklaakiille


Tarvitset:

100g maitosuklaata
150g tummaasuklaata
1-1,5dl kermaa (voi laittaa osan myös maitoa)

1. Sulata suklaat vesihauteessa
2. Kuumenna kerma kiehuvaksi
3. Vatkaa kuuman kerman joukkoon sulanutta suklaata vähän kerrallaan. Jos seos paakkunee kuumenna lisää kermaa tai maitoa kiehuvaksi ja lisää suklaan joukkoon jolloin se muuttuu taas tasaiseksi.


maanantai 20. helmikuuta 2012

Laskiaispullia

Laskiaispullia mantelilla vai hillolla? Ehdottomasti hillolla ja vadelmahillolla!


keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Sämpylät

Yleensä en syö juurikaan leipää paitsi silloin kun teen sitä itse, mutta silloinkin se saataa keritä menemään pahaksi. Onneksi on pakkanen keksitty. Sämpylä ohjekkin on sellainen, että sitä voi muutella aika helposti kun laittaa vain perusaineita oikean määrän. Sämpylöitäkin on äärettömän helppo tehdä itse.




Sämpylät

5 dl maitoa
50g hiivaa
50g voita
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 dl ruisleseitä
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 dl auringonkukansiemeniä
5 dl sämpyläjauhoja
6-7 dl vehnäjauhoja

1. Lämmitä maito hieman yli kädenlämpöisen. Liuota hiiva maitoon ja lisää suola ja sokeri.
2. Sekoita maitoon ensin siemenet ja leseet. Sitten jauhoja. Kun taikina muuttuu paksummaksi alusta taikinaa käsin. Sulata voi ja lisää sitä taikinaan vuorotellen jauhojen kanssa.
3. Laita taikina kohoamaan lämpimään ja vedottomaan paikkaan leivinliinan alle (uuni 50astessa) vähintään puoleksi tunniksi
4. Kaada taikina jauhotellu pöydälle. Leivo taikinasta sopivan kokoisia sämpylöitä ja kohota niitä pellillä leivinliinan alla noin 15-20min.
5. Laita uuni lämpiämään 200-225 asteeseen ja paista sämpylöitä noin 10-15min. Voit voidella sämpylät ennen uuniin laittoa maidolla.

tiistai 7. helmikuuta 2012

3- suklaanmuffinssi

Katsellessa master cheffin ensimmäisiä jaksoja tein mutusteltavaksi muffinsseja.

Tämän muffinssi taikinan olen saanut aikoinani siskoltani ja hän on sen jostain saanut. Olen hukannut reseptin varmasti 10 kertaa ja tänäänkin siskoni ystävä lähetti sen minulle koska siskonikin oli sen kadottanut. Tämä ohje on vaan niin hyvä, että halusin jakaa sen.

Ohjeen paras osuus on se, että sit voi muokata saumattomasti erimakuiseksi. Voi tehdä vaaleita tai tummia muffinsseja, suklaalla tai marjoilla. Parhaiten muffinssit onnistuvat amerikan muffinssivuoissa ja suosittelen kaikkia käyttämään niitä! Kuvassa yksittäinen on tehty muffinssipellillä ja loput noilla mainitsemillani amerikan muffinssivuoilla.




3 suklaanmuffinssi

125g voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
3,5 dl vehnäjauhoja
200g kermaviiliä
n.80-100g valkoista suklaata
n. 100g pätkiksiä

Kuorrutus
130g maitosuklaata
valkosuklaata
pätkistä

1. Sekoita pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan kokoajan vatkaten.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan kermaviilin kanssa vuorotellen kokoajan vatkaten
3. Pilko valkosuklaa ja pätkikset karkeaksi rouheeksi ja sekoita lusikalla/kauhalla taikinaan.
4. Annostele taikinaa vuokiin. Vuoat saavat olla melkein täysiä, noin 0,5-1cm vajaita
5. Paista uunissa 200 asteessa 15-20min.
6. Anna jäähtyä
7. Sulata maitosuklaa ja kuorruta sillä muffinssit. Koristele sulatetulla valkosuklaalla ja pätkiksellä

sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Runeberginkakku

Alunperin söin Runebergin torttua kakun muodossa kun Pekka oli sellaista leiponut 5- vuotta sitten! Se on hänen herkkuansa ihan vain karvasmantelin takia. Hän oli sitten löytänyt jostain Sara la fountainin kakkuohjeen ja ruvennut tekemään sitä itselleen. Nyt sitten minä leivon sitä joka helmikuu hieman muokatulla ohjeella, mutta melkeinpä täysin samalla.




Runeberginkakku

400 g pehmeää voita
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
4 munaa
5 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl mantelijauhetta
2 dl piparimurua (jauha itse valmiista pipareista)
4 tl leivinjauhetta
2 dl maitoa
2-3 tl vanilia-aromia tai vaniljasokeria
0,5 tl (tai maun mukaan, meillä menee melkein 1tl!) karvasmasteliaromia
1 rkl jauhettua kardemummaa

Vuokaan
voita
korppujauhoja

Kostutus

1,5dl omenamehua

Kuorrute

n. 2 dl vadelmahilloa

2 1/2 dl tomusokeria
0,5 tl sitruunanmehua
loraus vettä

Valmistus:

1. Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää yksi muna kerrallaan koko ajan vatkaten.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään (jauhot, mantelijauhe, piparimuru, leivinjauhe, kardemumma) ja sekoita maidon joukkoon karvasmanteliaromi ja vanilja-aromi, jos käytät vaniljasokeria niin laita kuivien aineiden joukkoon.
3. Sekoita taikinaan vuoronperään maitoa ja jauhoja. Sekoita taikina sekaisin.
4. Voitele ja jauhota pyöreä irtopohjavuoka (24-26cm) ja paista kakku 175 asteessa noin 1 tunti. Tarkista kakun kypsyys esim. cocktail-tikulla. Eli kun tökkäät tikun kakun kaskelle ja otat pois se tulee puhtaana sieltä ulos. Jos kakun pinta tummuu liikaa suojaa se foliolla.
5. Kumoa valmis kakku ja anna jäähtyä.
6. Kostuta kakku kauttaaltaan omenamehulla
7. Sekoita tomusokeri, sitruunanmehu ja vesi keskenään notkeaksi, mutta silti hieman jämäkäksi kuorrutteeksi.
8. Levitä kakun keskelle vadelmahillo, jätä reunoille tilaa noin 2-3cm. Levitä sitten reunoille tomusokerikuorrute