lauantai 24. maaliskuuta 2012

Valkosuklaa-sitrus-mustikkajuustokakku

Toinen kakku ristiäisiin. Toiveena oli valkosuklaata joten tässä tämä. Koristeet myös valkosuklaata. Jos käytät tuoreita mustikoita tarvitset lisäksi mustikkamehua, mutta jos pakaste saattaa olla ettei mehua tarvita kun mustikoista sitä irtoaa sulamisen yhteydessä.





Valkosuklaa-sitrus-mustikkajuustokakku
(vuoka 26cm)

Pohja

250g digestivekeksejä
80-100g sulatettua voita

Täyte

400g tuorejuustoa
300ml flora vaahtoutuva vaniljakastiketta
200g valkosuklaata
6 liivatetta
2-3rkl sitruunanmehua
1 dl appelsiinimehua

Kiille

200g mustikoita
1 limenmehu
1 mustikkapiltti
3 liivatetta
1 dl mustikkamehua (tarvittaessa 1-2dl lisää mehua)
2-3rkl tomusokeria

Valmistus:

1. Tee irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperista suojus. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan
2. Murskaa keksit ja sekoita niiden joukkoon sulatettu voi. Painele seos vuoan pohjalle.
3. Sulata valkosuklaa vesihauteessa.
4. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja sekoita sen joukkoon tuorejuustot tasaiseksi massaksi.
5. Sekoita täytteeseen sulanut valkosuklaa.
6. Kuumenna appelsiinimehu kuumaksi. Purista liivatteista vesi pois ja sekoita ne kuumaan mehuun.
7. Sekoita mehu täytteeseen.
8. Lisää sitruunanmehu. Maista
9. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä ainakin 4 tuntia. Mielellään yön yli.
10. Valmista kiille. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Jos käytät pakastemustikoita sulata ne. Lisää mustikoiden joukkoon piltti ja sekoita sekaisin. Lisää mustikkamehua jos nestettä on liian vähän. Sihtaa joukkoon tomusokeria ja lisää limenmehu. Maista.
11. Kuumenna mustikkamehua 1dl. Purista liivatteista vesi pois ja sekoita mehuun. Sekoita mehu mustikoiden joukkoon.
12. Kaada seos kakun päälle. Anna hyytyä n. 2tuntia. Irrota kakku vuoasta. Koristele.

Valkosuklaa-marjatäytekakku

Ensimmäinen ristiäiskakku takana. Kun aloin sokerimassasta koristeita väkertämään olin aivan murtunut kun luulin, että kaikki kauniit vauvat kakkujen päällä on käsintehtyjä. Sitten kun olin oman vauvan saanut tehtyä olin pettynyt sen karskiin ulkonäköön. Pettyneenä aloin selailemaan kakkublogeja ja tajusin, että kaikki vauvathan näyttää ihan samalta ja syylliseksi selvisitämä! Vauvamuotti jolla tulee täydellisiä vauvoja.. Lopulta olis kuitenkin tyytyväinen omaan tököröön vauvaani koska olihan se tehty kuitenkin käsin..

Ideani lähti liikkeelle simpukan kuoresta jonka ajattelin olevan helppo muotoilla. Lopulta ideaksi syntyi simpukankuorella matkaava vauva joka on joutunut karille.. Ei ehkä niin iloinen idea, mutta soma.

Täytteeksi toivottiin jotain marjoista joten käytin sitten kaikenlaisia eli mustikkaa, vadelmaa, mansikkaa ja mustaherukkaa.





Valkosuklaa-marjakakku
(26cm vuoka)

Pohja:

8 m kokoista munaa
240g sokeria
130g vehnäjauhoja
110g perunajauhoja
1tl leivinjauhetta

voita ja korppujauhoja vuoan voiteluun

Kostutus:
appelsiinimehua

Täyte:
200g tuorejuustoa
5 dl flora vispiä/vispikermaa
230g valkosuklaata
200g vadelmia
300g mansikka, mustikka, vadelma, mustaherukka (pakastepussi)
2 kpl kuningatarpilttiä
(1-2rkl sokeria)

Pursotukseen
n. 7dl vispikermaa
2,5rkl vaniljakreme jauhetta
1-2 tl sokeria

Kreemi jos käytät sokerimassa/marsipaania
60g voita
2 dl tomusokeria
1-2rkl sitruunanmehua
Pohja:
(uuni 170 astetta)

1. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää sokeri ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Sekoita kuivataineet keskenään ja lisää siivilän läpi vähän kerrallaan muna-sokerivaahtoon. Vatkaa samalla.
3. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka.
4. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alimmalla tasolla noin 40-45min. Kunnes kakku on kypsää.
5. Kumoa kakku ja anna jäähtyä.
6. Leikka kakku 3 osaan ja kostuta osat appelsiinimehulla 

Täyte:

1. Sulata valkosuklaa vesihauteessa.
2. Sulata marjat (ei 200g vadelmia) jos käytät pakaste.
3. Muussaa marjat esim. sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kuningatarpiltit
4. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää tuorejuusto. Vatkaa tasaiseksi.
5. Lisää kerman ja tuorejuuston joukkoon valkosuklaa ja sekoita tasaiseksi.
6. Lisää joukkoon marjasurvos ja sekoita.
7. Maista haluatko lisätä sokeria.

Kokoaminen:

1. Leikkaa leivinpaperista kakulle sopiva paperi. Laita pohjapala kakusta paperille ja laita irtopohja vuoan reunus kakun ympärille. Leikkaa leivinpaperista vuoan reunaa 2-3cm korkeampi kaistale ja laita se vuoan ja kakun väliin. Lukitse vuoka.
2. Levitä pohjan päälle täytettä noin 1,5cm. Painele täytteeseen vadelmia hieman erilleen toisistaan (kuva alla). Laita keskikappale päälle ja laita lopputäyte ja vadelmat. Nosta päällimmäinen pala ja anna "hyytyä" kylmässä noin tunti ennen koristelemista. Voit antaa kakun myös odottaa seuraavaan päivään ja koristella tarjoilu aamuna. Kuva alla

Koristelu:
1. Koristele mieleisellä tavalla. Jos teet kermapursotukset: Samalla kun vatkaat kermaa sihtaa joukkoon vähitellen 2,5rkl vaniljakreme jauhetta ja lopuksi sokeri.
2. Jos käytät marsipaania kakun päälle tee voikreemi. Vatkaa pehmeän voin joukkoon tomusokeri ja sitruunanmehu. Levitä kreemi kakun päälle ja tasoita pinta huolellisesti. Levitä päälle kaulittu marsipaani ja sokerimassa. Kreemi riittä kakun päälle, mutta ei sivuille.




torstai 22. maaliskuuta 2012

Masterchef painetehtävä

Ensimmäistä kertaa ohjelman aikana tuli näytettyä mitä oikeasti osaa ja mitä rakastaa. Suolaisen ruoan kanssa olen kokkaillut oikeastaan vasta muutaman vuoden ja juuri tuon 2011 aktiivisemmin jonka aikana bloginkin perustin. Makeat leivokset, kakut ja jälkkärit ovat taas olleet se oma rakkaus jo kauan ja niitä on tullut enemmän tehtyä.

Kisaan hain ihan puhtaasta mielenkiinnosta. Viime kesänä manasin Pekalle meidän keittiöveisten huonoa laatua ja totesin "kai sitä täytyy hakea master cheffiin, että saan macin veitset" ja siittä se ajatus sitten lähti.

Olin todella yllättynyt, että pääsin kilpailuun mukaan ja näinkin pitkällä. En ole kovin luottavainen ollut omiin kokkauksiin koska tiedän, että on paljon mitä pitää kehittää ja mitä en tiedä. Nyt olen innostunut kuten resepteistä huomaa intialaiseen keittiöön ja sen makumaailmaa tulee varmasti lisää täälläkin puolella.

Tällä hetkellä opettelen kakkujen koristeluja ja siihen liittyviä tekniikoita ja välineitä. Olen aina ollut makukokkaaja joka ei niin ulkonäöstä välitä. Nyt kuitenkin haluan oppia koristeluita ja ulkonäköasioita kun maut on jo opittu. Viikonloppuna tulee taas pari kakkua lisää ja koristeluharjoituksia

Resepti annokseen löytyy nelosen sivuilta KLIK


maanantai 19. maaliskuuta 2012

Meetwursti-kinkkuvoilepäkakku

Tilauksesta tehty voileipäkakku työkaverilleni. Valmistettu mukaillen aikaisemman kinkkuvoileipäkakun ohjetta, mutta tässä kakussa hallitsevampi liha on meetwursti.




sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Chapat-leipä

Chapat-leivän ohjeen bongasin joskus täältä. Jos haluat seikkaperäisemmät ohjeet kannattaa katsastaa, tässä kuitenki yksinkertaisesti




Chapat- leipä 6kpl

2,5dl vehnäjauhoja
1dl lämpöistä vettä
1 tl suolaa
(öljyä)

1. Sekoita jauhojen joukkoon suola. Lisää jauhoihin ensin puolet vedestä ja loppu tarvittaessa. Taikinasta pitäisi tulla tiivis pallo
2. Vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisa ja sileäpintainen n. 5min.
3. Kääri muovikelmuun lepäämään 1/2h
4. Kaulitse taikinasta ohuita n. 15cm halkaisijaltaan olevia lättyjä. Laita kostean leivinliinan päälle odottamaan.
5. Kuumenna hyvin kuumuutta kestävä pannu kuumaksi (voit käyttää öljyä jos haluat, itse en käyttänyt)
6. Paista chapattia kunnes sen paistopinnalle tulee ruskeita täpliä ja käännä leipä annan jälleen tulla ruskeita täpliä. 
7. Kääri esim. folioon odottamaan tarjoilua

Intialaista kanaa voi-tomaattikastikkeessa

Juurikin kun puhuin kasvisruokien puolesta niin siirryn lihaan! Kanaahan tämä on ja intialaisittain. Olen päättänyt, että seuraava tekemäni intialainen on kasvisruoka koska en juuri näitä ole tehnyt kun lisukkeiden muodossa.

Sanotaan, että chapat- leipää ei saisi tarjota riisin kanssa, mutta... Sitä nyt on samassa pöydässä. Tämä oli Pekan mielestä ylivoimainen ykkönen tekemistäni intialaisista ja olihan se hyvää. Mausteet ovat taas noin määriä, pahoittelen. Jos mausteet ovat tuntemattomia ja pelkäät ylimaustamista aloita mausteiden lisääminen varovasti ja maistele kokoajan.

Tssä kastikkeessa isossa roolissa on tandoori masala mausteseos. Hieman merkistä riippuen se on eri vahvuista joten laita aluksi varovasti ja maistele. Itse pistän sitä aikalailla..





Kanaa voi-tomaattikastikkeessa

500g kanan rintaleikettä tai kaupasta saatavaa ohutta leikettä.

Marinadi

1,5dl turkkilaista jogurttia
1,5tl valkosipulitahnaa
1,5tl inkivääritahnaa
1,5 rkl tandoori masala mausteseosta
1 tl korianterijauhetta
1,5 tl chilijauhetta
1 rkl sitruunanmehua
1 tl suolaa
1 tl paahdettua ja jauhettua jeeraa

Kastike

80g voita
1tl valkosipulitahnaa
1tl inkivääritahnaa
2 vihreää chiliä hienonnettuna
400g paseerattua tomaattia (mutin purkki 370g riittää)
1rkl tomaattipyrettä
n. 2tl chilijauhetta
n. 2tl paprikajauhetta
n. 3rkl tandoori masala mausteseosta
n. 1tl suolaa
n. 1rkl sitruunanmehua
n. 1dl vettä
hieman rouhittua mustapippuria
2dl kermaa
1-2tl paahdettua ja jauhettua jeeraa
kourallinen tuoretta korianteria silputtuna

Aikaiset esivalmistelut:

1. Pilko kana paloiksi. Sen kokoiseksi, että ne voisi laittaa vaikka varrastikkuun eli ei mitään ihan pieniä
2. Sekoita marinadin aineet keskenään ja sekoita kananpalat joukkoon. Anna marinoitua kuusikin tuntia. Saa ola enemmän ja riittää vähempikin aika. Mutta mielellään ainakin 2 tuntia. Sekoittele välillä.

Valmistus:

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Jos kotoa löytyy grillivastuksellinen uuni niin käytä sitä. Lihan kuuluisia saada hieman paahtunut maku. Levitä maustuneet kananpalat vaikka isoon piirakka vuokaa niin ettei mikään pala olisi toisen päällä.
2. Aloita kastikkeen valmistus kun uuni lämpenee. Sulata kattilassa voi ja lisää kuumaan sulaneeseen voihin hienonnettu chili, inkivääri- ja valkosipulitahnat. Paista muutama minuutti.
3. Lisää sitten paseerattutomaatti, sitruunanmehu, jeera, tomattipyre, chilijauhe, tandoori masala-jauhe, vesi ja suola. Hauduttele kannan alla keskilämmöllä 15min. Sekoittele välillä
4. Kun uuni on kuuma laita kanat aluksi keskitasolla. Kana kypsyy noin 20minuutissa.
5. Kun kastike on muhinut 15min lisää kerma. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa! (voit lisätä vasta kananpalojen jälkeen. Itse usein lisään tässä vaiheessa vielä suolaa, tandoori maustetta, chiliä ja jeeraa. Joskus sitruunaa) Lisää myös mustapippuria ja silputtu korianteri. Anna kastikkeen kuumentua ja alenna lämpötilaa. anna hautua 5-10min.
6. Kun kana on kutakuinkin kypsää nosta se ylemmäs uunissa lähelle grillivastusta jos käytät sitä. Anna kanan pintojen hieman mustua, mutta varo etteivät ne kokonaan hiilly.
7. Kun kana on valmista lisää kanat kastikkeeseen ja lisää taas mausteita tarvittaessa. Anna hautua miedolla lämmöllä 5-10min.
8. Tarjoile vaikka:
riisin ohje
raidan ohje
chapat-leipä ohje

lauantai 10. maaliskuuta 2012

Feta-pinaattilasagne

Olen jo jonkin aikaa syönyt melkeimpä pelkästään kasvisruokia koska punainen liha on varsinkin tökkinyt aika pahasti. Muutamia vuosia takaperi en syönyt punaista lihaa koska en yksinkertaisesti pidä siittä saatoin pakolla syödä, mutta en vapaaehtoisesti. Sain varmaan lapsena kammon lihasta kun sitä pakotettiin syömään ja olin niin hieno kurkkunen, että se oli vaan hankala niellä ja pientäkin murusta jauhoin vaikka kuinka kauan. En vieläkään koske mihinkään perinteisiin lihapatoihin vaikka äiti tekisi niistä kuinka hyviä.. Aloin kuitenkin uudelleen syömään punaistalihaa. Ensimmäiset pihvit paistoin ensimmäistä kertaa varmaan tasan vuosi sitten joten punainenliha ruoanlaitossa on kuitenkin suhteellisen uusi tuttavuus. Kanaa ja kalaa olen kyllä syönyt aina kasvisruokien lisäksi.

Nyt tein sitten kasvislasagnea jota voisin hieman jalostaa eteenpäin kesällä mm. nokkosella ja siihen sopisi varmasti myös kesäkurpitsaraaste tai vaikka paprika/porkkana. Tajuttoman hyvää näinkin. Idean täytteeseen poimin myllynparas- kalenterista, mutta toteutus on muuttunut






Feta-pinaattilasagne

uuninlämpötila 200 astetta
uunivuoka (itselläni oli 23cm halkaisijaltaan oleva pyöreä)

n. 8kpl täysjyvälasagnelevyjä
voita vuoan voiteluun
n. 50g juustoraastetta

Tomaattikastike
n. 7-8kpl tomaatteja
3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 kuivattu chili
mustapippuria
yrttejä (basilika,oregano)
paprikajauhetta
chilijauhetta
1rkl balsamiviinietikkaa
suolaa
sokeria
1 rkl sitruunanmehua
2rkl oliiviöljyä

Juustokastike
50g voita
1dl karkeaa vehnäjauhoa
n. 9-10dl maitoa
koskenlaskijan sulatejuustoa
100g juustoraastetta
jauhettua muskottipähkinää
5-6 viherpippuria
jauhettua valkopippuria
suolaa

Täyte
400g hyvää fetajuustoa
1 pieni purjo
300g tuoretta pinaattia
oliiviöljyä

Valmistus

1. Valmista tomaattikastike.
2. Kuori tomaatit (kuumenna vettä, tee tomaatin pintaan ristiviilto, upota kiehuvaan veteen 10-15sekunniksi ja huuhtele lopuksi kylmällä vedellä. Kuori)
3. Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi. Silppua sipuli ja valkosipuli pieneksi. Kuumenna kattilassa oliiviöljy ja lisää kuumaan öljyyn sipulit ja murskattu kuivattu chili. Kuullota hetki. Lisää tomaatit
4. Lisää yrtit, balsamiviinietikka, sitruunanmehu, pippuri, paprikajauhe ja tarvittaessa chilijauhe ja anna kiehua hiljalleen 30min. Jos haluat voit soseuttaa kastikkeen. Tarkista maku ja mausta suolalla ja sokerilla.

5. Valmista juustokastike.
6. Sulata voi kattilassa ja lisää sulaneeseen voihin jauhot. Anna ruskistua, mutta älä polta. Lisää osa maidosta voimakkaasti vispaten ja lisää loppumaito. Lisää juustoraaste,sulatejuusto ja veherpippuri. Anna juustojen sulaa maidon joukkoon. Varo ettet polta pohjaan! maista ja mausta. Kun kastike on valmis nypi kokonaiset pippurit pois. Jos kastike tuntuu löysältä suurusta vielä vaikka maizenalla.

7. Valmista täyte.
8. Kuumenna kattilassa vettä. Lisää kiehuvaan veteen pinaatti ja kiehauta 2-3min. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä. Purista ylimääräinen vesi pois. Voit hieman vaikka saksilla pienentää pinaattia
Pilko fetajuusto kuutioiksi. Suikaloi purjosta n. 0,5cm paksuisia kiekkoja ja puolita kiekot.
9. Kuumenna oliiviöljyä pannulla ja lisää kuuman öljyyn purjo. Kuullota hieman. Lisää  fetakuutiot ja pinaatti. Paista hetken aikaa n.3-5min

10. Voitele uunivuoka voilla. Laita vuoan pohjalle hieman juustokastiketta. Peitä lasagnelevyillä. Lisää kasvistäyte, tomaattikastike ja juustokastike peitä taas  lasagneleveyillä jne. Tee niin monta kerrosta kuin täytettä riittää niin, että päällimäisten lasagnelevyjen päälle tulee pelkkä juustokastike ja juustoraaste.
11. Paista 200 asteessa n. 1h. Anna lasagnen vetäytyä 10min.

perjantai 2. maaliskuuta 2012

Kasvisborssikeitto

Yksikertaisesti kasvisborssikeitto koska en tykkää niistä lihanpaloista!





Kasvisborssikeitto

1/2 pienestä kaalista
4 keskikokoista punajuurta
1 porkkana
2 pientä sipulia tai yksi suuri
n. 10cm pala purjoa
1/4 juuriselleriä
2 isoa valkosipulin kynttä
2 rkl tomaattipyrettä
2-3 laakerinlehteä
4 oksaa timjamia
0,5 dl valkoviinietikkaa
1-1,5 l kasvis/lihalientä
10 mustapippuria
valkopippuri jauhetta
mustapippuri rouhetta
suolaa
voita

Tarjoiluun
Smetanaa

1. Kuori ja suikaloi pieneksi porkkana, punajuuri ja juuriselleri.
2. Suikaloi kaali ja leikkaa purjosta n 0,5cm paloja
3. Silppua sipuli ja valkosipulit hienoksi.
4. Kuumenna n. 1tl voita paistinpannussa ja kuullota vihanneksia pienissä osissa pehmeiksi. Lisää aina 1tl voita kun vaihdat vihanneksia
5. Kuumenna kattilassa n. 1-2rkl voita ja lisää sipuli, valkosipuli ja purjo. Kuullota hetiki. Lisää tomaattipyre ja kuullota hetki.
6. Lisää loput kasvikset kattilaan. Kaada kattilaan niin paljon nestettä, että vihannekset peittyvät.
7. Lisää etikka, mustapippurit, laakerinlehdet ja timjami.
8. Keittele hiljalleen 1-2 tuntia, riippuen minkälaisen suutuntuman haluat vihanneksiin. Mausta suolalla, pippureilla ja voit laittaa myös etikkaa lisää jos haluat.
9. Tarjoile smetanan kanssa