perjantai 27. huhtikuuta 2012

Heppakakku tytölle

Tämä heppakakku sai alkunsa kun tuttumme 9-vuotias tyttö totesi isälleen, että "epäreilua" nähdessään viimeksi tekemäni heppakakun. Tytöllä sattui olemaan synttärit tänä viikonloppuna ja kerkisin tekemään näihin karkeloihin, myös heppakakun hieman tyttömäisillä väreillä.

Kakku on 10 munan vaaleasokerikakku välissä kuningatar curd, valkosuklaamousse. Kostutus sitruunalimpparilla. Maalaustehty pastaväreillä, tomuväreillä ja tussilla marsipaanille. Ruusu ja teksti on sokerimassaa. Harjoitusta tämä tyttö vielä kyllä kaipaa tekemisiinsä..




lauantai 21. huhtikuuta 2012

Heppakakku


Konikakku pienelle 2 vuotta täyttävälle pojalle joka on hullana hevosiin. Kakkupohjana on tumma sokerikakku 8 munalla. Täytteenä kuningatar curd ja suklaamousse. Kostutus vadelmamehua.

Heposen maalasin marsipaanille vapaalla kädellä käyttäen mallina googlesta löytynyttä valokuvaa norjanvuonohevosesta. Hovenen tosin muutti harjaa, väriä ja vähän asentoakin. Väreinä käytin nestemäistä mustaa, ruskeaa pastaväriä ja valkoista paksua wiltonin väriä. Taustan tomuttelin tomuvärillä.

Pursotukset meni vähän vituralleen kun ajatus ei aina oikein kulje.



Voileipäkakku

Syntymäpäiväjuhliin myös voileipäkakku. Metukka-paprika. Ohje ja mittasuhteet löytyvät edellisten voileipäkakkujen ohjeista.



lauantai 14. huhtikuuta 2012

Pähkinäsuklaa-granaattiomenatäytekakku


Kun olen enemmän alkanut kakkuja tekemään on tarkoitus ollut luoda erilaisia makuja ja niiden yhdistelmiä. Tämän kakun koristeluun tuli hieman tälläistä häätunnelmaa. Olisi ihana tehdä samalla idealla esim. 2-3 kerroksinen kakku ja huolellisempaa koristelua, ehkä joskus..

Kakku on suklaakakkupohja ilman suklaata. Välissä on granaattiomena-vadelmahilloa ja pähkinäsuklaamousse.


sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Marsipaanille maalausta ensimmäisen kerran

Olen aina tykännyt piirtää, mutta en maalta. Piirtäminenkin luonnistuu parhaiten jos saan itselleni mallin tai piirrän suoraa valokuvasta. Jotenkin olen tässä suhteessa hirvittävän epäluova ja omia ideoita ei vaan piirtämiseen synny. Kuitenkin mallista piirrän mielestäni yllättävän hyvin siihen nähden kuinka harvoin edes piirrän. Maalauksessa olen aina kokenut olevani onneton joten sitä olenkin tehnyt viimeksi yläasteella.

Olen pitkään katsellut ihmisten maalaamia kakkukuvia ihastellaan ja tuntien kateudenpistosta hyvinkin taitaville maalareille. Olen hakenut vinkkejä mitkä värit ja tekniikat olisivat parhaita siirtää kuvan ääriviivoja paperille, mitkä maalit olisivat parhaita, mikä on paras massa jolle maalataan ja niin edelleen.

Tänään leipoessa minulta jäi hyvin pieni pala marsipaania ja mietin, että kannattaako sitä säästää vai pitääkö pakata, että säilyisi seuraavaan kertaan. Sitten sain idean koittaa ensimmäistä kertaa maalausta ihan siitäkin syystä, että lupauduin tekemään 2-vuotiaan pojan synttärikakkuun maalatun hevosen. Eli on korkea aika alkaa harjoittelemaan.

Luontevin aihe minulle on yllättäen nämä mustanruskeat karvakorvat koska niistä löytyy paljon valokuvia omalta tietokoneelta.

Minulta löytyy kotoa ainoastaan nestemäisiä värejä ja muutama sivellin. Maalauksessa monet käyttävät ainakin elintarviketusseja ääriviivoihin ja tomuvärejä maalaukseen. Myös pastavärit ovat suosittuja. Näillä kuitenkin mentiin mitä kotoa löytyy.
Toiset pistelevät kuvien ääriviivat hammastikulla marsipaaniin jolloin on helppo alkaa maalaaminen, mutta mielestäni ne reijät ovat rumat kun kuva on valmis. Unohdin siis tämän tekniikan heti. Sitten päätin tulostaa Lyylistä mustavalkoisen kuvan ja ajattelin, että voin piirtää Lypsyn ääriviivat marsipaanin läpi. Eihän tämä onnistunut koska olisin tarvinnut alhaalta tulevaa valoa.

Kun aikani tuumin, päätin luottaa omaan hahmotuskykyyni ja piirtää koiran vapaalla kädellä. Aluksi tein ääriviivat paksulla mustalla ääriviivalla jonka jälkeen lähdin tekemään erisävyisiä harmaita varjostuksien mukaan. Tämän jälkeen malttamattomana ihmisenä kuivasin kuvan hiustenkuivaajalla puhaltaen sillä kylmää ilmaa. Sitten vaan tummentamaan uudelleen. Piirtämisen aikana taisin kuivata kuvan 3 kertaa. Kuvan varjostuksen viimeistelin tupsuttamalla tomusokeria tomuvärien puutteen takia. Aikaa kaiken kaikkiaan meni n. 1,5h. Lopputulokseen olin todella, todella tyytyväinen. Voin unohtaa sen, etten osaa maalata.


Vaihekuva ennen ensimmäistä kuivatusta. Tämä on minulle maailman luonnollisin asento työskennellä. Minä syön näin, luen, leivon eli teen kaiken pöydän ääressä olevat työt tässä asennossa :D En yhtään ihmettele ikuista hartiajumia.

Tässä sitten valmis työ. Onhan siinnä vikaa mm. kuono on liian lyhyt, värit ovat hieman suttuiset, toinen silmä on aikas tumma ja kuva vielä auttaa asiaa yms.. Mutta tyyyväinen olen silti.

lauantai 7. huhtikuuta 2012

Pääsisäiskakku

Kiireessä väsäilty juustokakku. Aikaa meni tekemiseen koristeiden kanssa vajaa 2 tuntia ja toiset samat hyytymiseen.. Koristeet olivat marsipaania ja eiväthän ne ole missään tapauksessa kuivia.




Vanilja-appelsiinijuustokakku


Pohja
n.175g digestivekeksejä
75g sulatettua voita

Täyte

300g tuorejuustoa
200ml flora vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250ml vaniljajogurttia
1 vaniljatanko
6 liivatetta
0,5dl sokeria
2,5dl appelsiinimehua

kiille
3dl appelsiinimehua
3 liivatetta

1. Murskaa keksit ja sekoita joukkon sulatettu voi. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle tiiviisti.
2. Laita liivatteet kylmään veteen
3. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi
4. Vatkaa joukkoon tuorejuusto ja jogurtti. Poista vaniljatangosta siemenet ja lisää täytteeseen. Mausta sokerilla
5. Kuumenna 0,5 dl appelsiinimehua ja sulata sen joukkon 1 liivate josta olet puristanut ylimääräisen veden pois. Sekoita lopun appelsiinimehun joukkoon kuuma mehu. Laita kulho kylmään vesihauteeseen
6. Kuumenna 0,5dl maitoa. Purista liivatteista vesi ja lisää kuumaan maitoon. Sekoita.
7. Lisää maito tuorejuustotäytteeseen ja vatkaa tasaiseksi.
8. Sekoittele appelsiinimehua tasasin väliajoin. Anna hyytyä ns. kiisseliksi.
9. Sekoita appelsiinimehu tuorejuustotäytteeseen kevyesti. Saa jäädä isojakin raitoja
10. Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä mielellään ainakin 3-4h kylmässä.

11. Liota 3 liivatetta kylmässä vedessä.
12. Kuumenna 0,5dl mehua. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liota kuumaan mehuun.
13. Sekoita kuumamehu loppuun mehuun ja kaada hyytyneen kakun päälle.
14. Anna hyytyä kylmässä n. 1h

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Intialainen lammaspata ja paneer-juusto

Aivan ihana pitkään haudutettu intialaista lammaspataa tuli tarjoiltua ystäville viikonloppuna. Alkuperäinen ohje on Jamie Oliverin jota kuitenkin lähdin taas muokkailemaan omaan tyyliini. Tämä ohje sopisi varmasti myös esim. tofun kanssa tai sitten ilman lihaa koska pataan tulee paneer-juustoa. Kuva ei ole kovin kummoinen, mutta koitetaan selvitä.


Paneer-juuston tein kahdalla tyylillä kokeilun vuoksi. Toisessa maidon annoin herottua sitruunan avulla ja toisen valkoviinietikan. Maku oli aika sama, mutta sitruunaversio oli koostumukseltaan hieman pehmeämpi kun taas viinietikalla tehtyä tuli enemmän ja se oli huomattavasti nopeampi valmistaa.



Intialainen lammaspata ja paneer-juusto
(riittää n. 7 henkilölle)

Paneer-juusto

2l täysmaitoa
8tl sitruunanmehua tai n. 0,4 dl valkoviinietikkaa
suolaa

Lammaspata

Mausteseos

2 rkl fenkolinsiemeniä
2 rkl jeeraa
2 rkl korianterinsiemeniä
0,5 rkl sinapinsiemeniä
0,5 rkl kokonaisia mustapippureita
n. 7 kpl kokonaista neilikkaa
kanelitanko
2 tl kardemummansiemeni
suolaa ja rouhittua mustapippuria

Currytahna

10 valkosipulinkynttä
2 tennispallonkokoista punasipulia
1 habanero
5-6 cm pala tuoretta inkivääriä. (katso aika paksu pala)
kourallinen tuoretta korianteria


2rkl voita
n. 1,1 kg kuutioitua lampaanlihaa
500g tomaattimurskaa
n. 200g paseerattuatomaattia
4 dl lihalientä/vettä
2-3 dl turkkilaista jogurttia
suolaa, pippuria
kourallinen tuoretta minttua
kourallinen tuoretta korianteria
0,25 dl sitruunanmehua

Paneer - juusto

1. Kiehauta kattilassa maito. Jos käytät sitruunanmehua: Lisää mehu ja anna kiehua n. 10min, että maito on kokonaan heroittunut. Jos käytät etikkaa: Siirrä kattila liedeltä ja sekoita joukkoon viinietikka. Anna heroittua hetki.
2. Vuoraa harsokankaalla siivilä. Kaada heroittunut maito siivilään ja anna veden valua pois. Painele hieman massaa, että vesi valuu pois. Jätä siivilä toisen astian päälle ja peitä juusto harsolla. Laita juuston päälle paino esim. makarooni pusssi. Anna valua vajaa 2 tuntia.
3. Kippaa juusto lautaselle ja laita jääkaappiin odottelemaan.

Lammaspata

1. Laita kaikki mausteet pannulle ja kuumennen niin kauan, että ne tuoksuvat ja alkavat pullistella. Sinapinsiemenet rupeavat paukkuun.
2. Kaada pienemmissä osissa mortteliin ja jauha aivan tasaiseksi kaikki mausteet.
3. Kuori valkosipuli, inkivääri ja punasipuli, leikkaa hieman pienemmiksi paloiksi. Aukaise habanero ja poista halutessasi siemeniä säädelläksesi tulisuutta. Laita kaikki aineet monitoimikoneeseen tai ihan kulhoon ja käytä sauvasekoitinta. Aja kaikki aineet tasaiseksi tahnaksi. Lisää lopuksi hauhamasi mausteseos tahnaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää suolaa ja pippuria

4. Kuumenna padassa/kasarissa voi ja lisää currytahna. Ruskista n. 5min. Lisää tomaattimurska, paseerattutomaattti ja lihaliemi/vesi.
5. Anna kiehahtaa.
6. Laita uuni 170asteeseen ja kaada kastike uuninkestävään pataan jossa olisi kansi. Jos ei ole kantta peitä pata foliolla. Anna muhia 1,5 tuntia. Poista kansi ja anna olla vielä n. 1/2 tuntia tai enemmän. Seos sakenee tässä vaiheessa.

7. Ruskista kuutioidut lammaspalat.
8. Lisää lammaspalat pataan ja anna hautua uunissa vielä 1h tai niin kauan, että lammas on kypsää.
9. Lisää lopuksi silputtu minttu ja korianteri. Lisää jugurtti, sitruunanmehu, suola, pippuri ja mausteita tarvittessa. Sekoita ja jos haluat pidä vielä uunissa 10min

10. Nostele padan päälle paneer-juusto ja tarjoile.

Suklaa-salmiakkitäytekakku

Olen ollut työni puolesta paljon tekemisessä menehtymien ja tämän seurauksena hautajaisten kanssa. Tästä syystä näinkin äärettömän kauniin hautajaissidonnan. Sidonta jäi mieleeni kauniiden värien takia jotka toimivat kauniisti yhteen. Joten päätin kokeilla jotain saman sävyistä kukka-asetelmaa kakun päälle.

Kakku on ensimmäinen päällystetty täytekakku. Myös kaikki muut kukat ja lehdet ovat ensikertaa kokeiltuja paitsi ruusut. En omista mitään kukka- tai lehtimuotteja joten kukat ovat "vapaalla kädellä" työstettyjä. Hyvää harjoitusta itselle ja lopputulokseenkin olin kovin tyytyväinen. Kakku päällystetty marsipaani-sokerimassan sekoituksella. Koristeet sokerimassasta.

Minulle on tullut yhdeksi lempimauksi salmiakki-suklaa ja halusin kokeilla sitä kakun väliin. Tähän yhdistin raikkaan lemon curdin. Pohjana oli tumma sokerikakkupohja.





Suklaa-Salmiakkitäytekakku

Pohja
(vuoka 24cm)

5 munaa
0,75 dl kaakaojauhetta
0,5 tl leivinjauhetta
sokeria
vehnäjauhoja

Vuoan voiteluun
voita
korppujauhoja

Kostutus
Esim. appelsiini/sitruunamehua (n. 2dl)

1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka.
2. Mittaa laseihin saman verran munia ja sokeria. Laita kaakaojauhe lasin pohjalle ja mittaa päälle vehnäjauhoa saman verran kun munia ja sokeria.
3. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
4. Sekoita kuiviin aineisiin leivinjauho. Sihtaa jauhot muna-sokerivaahtoon samalla vatkaten.
5. Kaada taikina kakkuvuokaan. Paista 40-50min. Tarkista kypsyyttä paiston loppuvaiheessa,
6. Kumoa kakku ja siirrä jäähtymään. Leikkaa kakku kolmeen kerrokseen.
7. Kostuta jäähtyneet kakun osat mehulla.

Täyte

4-4,5 dl Flora vispiä
260g maitosuklaata
n. 25 turkinpippuria
1-1,5 dl vettä
200g tuorejuustoa

150-170g lemon curdia.

1. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi.
2. Sulata suklaa vesihauteessa
3. Murskaa turkinpippurit kattilaan ja lisää vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoittele niin kauan, että turkinpippurit sulavat.
4. Vatkaa kerma-tuorejuustoseokseen sulanut suklaa ja turkinpippurivesi.
5. Jos seos tuntuu löysältä voit käytää liivatelehtiä.
6. Sivele kakkupohjan päällr ohut kerros lemon curdia ja sen jälkeen salmiakki-suklaatäytettä. Toista sama toiseen väliin.
7. Anna seistä kylmässä ainakin 2h.
8. Koristele mieleisellä tavalla. Jos käytät marsipaania/sokerimassaa kuorruta kakku sokerikreemellä.