perjantai 27. tammikuuta 2012

Ihania pullia... siis lihapullia

Tein hieman erilaisella ohjeella nyt yhtä lempiruoistani eli lihapullia tomaattikastikkeessa. Ohje on suht helppo ja se onnistuu myös itseluottamuksen puutteesta kärsiviltä kokeilta! Vaivaahan tietysti tarvitsee nähdä varsinkin kun paistaa lihapullat pannulla, mutta maku on silloin parempi. Ohjeesta tulee koko komppanjalle.. No ehkä neljälle isolle syömärille. Ruoka nautitaan pastan kanssa.

Käytän itse Mutin-tomaattivalmisteita koska niissä on mielestäni parhain maku! Eli satsaa makuun..




Lihapullat tomaattikastikkeessa

Lihapullataikina

Tarvitset:

600g nauta-sika jauhelihaa
2 kananmunaa
0,5 dl korppujauhoja
1-1,25 dl lämpöistä vettä
90-100g parmesanraastetta (älä käytä valmiiksi raastettua)
nippu tuoretta basilikaa pieneksi silputtuna (voi olla myös kuivaa)
1-2 tl kuivattua oreganoa
0,5-1 tl suolaa
4 valkosipulinkynttä raastettuna
reilusti rouhittua mustapippuria
vehnäjauhoa
(jos haluaa 0,5tl cayenepippuria ja 0,5 tl paprikajauhetta)

Paistamiseen reilusti auringonkukkaöljyä

Kastike

1 tölkki (400g) tomaattimurskaa
1 pahvi tönikkä (370g) paseerattua tomaattia
n. 10 kpl kirsikkatomaatteja, poista siemenet ja leikkaa 4 osaan.
1 sipuli (ei mitään pienintä) pieneksi kuutioituna
2 valkosipulin kynttä viipaloituna
1-2 tl merisuolaa
1-2tl sokeria
3 rkl sitruunanmehua
1 kuivattu chilipalko
1 tl paprikajauhetta
1tl cayenejauhetta
reilusti mustapippuria
nippu tuoretta basilikaa pilkottuna
oliiviöljyä
vettä

Lopuksi

parmesanraastetta
silputtua basilikaa

Valmistus:

1. Valmista lihapullataikina. Sekoita korppujauhot lämpöiseen veteen, että ne pehmenevät. Sekoita kaikki aineet PAITSI vehnäjauho kulhossa keskenään tasaiseksi massaksi. Valkosipulit suosittelen kuorimisen jälkeen raastamaan, ettei tule ikäviä ylläreitä syödessä. Jätä taikina maustumaan..
2. Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä kattilassa kuumaksi ja lisää viipaloidut valkosipulinkynnet. Anna valkosipulin ruskistua jonka jälkeen poista ne haarukalla tai lusikalla öljystä. Lisää öljyyn sipuli ja murskattu+kuivattu chilipalko. Kuullota hetki.
3. Lisää sipulinjoukkoon kaikki tomaattivalmisteet (murska, paseerattu tomaatti ja pienityt kirsikkatomaatit) Lisää myös suolaa, sokeria, sitruunanmehua, paprikajauhetta, cayenajauhetta ja mustapippuria. Keittele 15-20min, miedolla lämmöllä. Kastike saa kuitenkin hiukan kuplia.
4. Laita vehnäjauhoja noin 1dl lautaselle. Muotoile lihapullataikinasta sopivia palloja ja pyöritä ne jauhossa, ravistele ylimääräinen jauho pois koska sitä ei kuulu olla paljoa.
5. Kuumenna paistokasarissa/pannulla reilusti n 0,5-1dl öljyä (mielellään auringokukka tai rypsiä, oliiviöljy käryää herkemmin). Paista lihapulliin kaunis paistopinta molemmin puolin ja myös sivuilta.
6. Lisää tomaattikastikkeeseen vettä jos kastike on liian paksua. Lisää myös basilika. Tarkista maku ja lisää mausteita.
7. Kun lihapullat ovat paistuneet lisää ne kastikkeeseen ja keitä vielä 10min.
9. Tarjoile ruoka tuoreen basilikan, parmesanraasteen ja pastan kanssa!


Leikkuulaudalla jauhotetut ja paistamattomat pullat ja lautasella jo paistetut