maanantai 11. heinäkuuta 2011

Tarte tatin


Tein yksi päivä kokeilun vuoksi tarte tatinin ja koska se ei ihan täydellisesti vastannut odotuksiani. Joten päätin kokeilla uudestaan hieman eri mittasuhteilla ja nyt se onnistui hyvin. Leipomus on siittä hauska, että se on samassa kulhossa ensin hellalla ja siiten uunissa, mutta itselläni ei tälläistä pannua olen joten jouduin soveltamaan jolloin varmasti maku ja ulkonäkö hieman kärsii. Että leivos onnistuisi hyvin samalla pannulla valmistaessa tulisi pannun pohja olla melko ohut. Myös vuoan koko on tärkeää ettei karamelisoitunutta sokeria tule liikaa. Oma vuokani oli 24cm halkaisijaltaan




Tarte tatin

4 isoa kirpeää omenaa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
sitruunanmehua
noin 50-60g pehmeää voita
n. 250g voitaikinaa

Tarjoile kinuskikastikkeen ja vaniljajäätelön kanssa

Valmistus:

1. Kaulitse voitaikinasta vuokaasi hieman suurempi levy (2-3cm suurempi) ja laita uuni 200 asteeseen. Jos käytät kahta vuokaa valmistuksessa niin laita paistovuokasi uuniin lämpiämään siksi aikaa kun valmistat muut osat.
2. Kuori omenat ( ei tarvitse kuoria jos tiedät mistä omenat ovat peräisin) ja leikkaa yksi omena kuudeksi lohkoksi. Muotoile lohkoista hieman pyöreämpiä. Sekoita omeniin hieman sitruunanmehua jotteivat ne tummu.
3. Kuumenna sokeri kattilassa. Kun sokeri on täysin sulanut ja saanut hieman väriä lisää sokerin joukkoon voi, kaneli ja vaniljasokeri.
4. Anna seokseen tulla hieman väriä, mutta älä polta sitä!
5. Jos käytät samaa pannua myös uunissa niin ei tarvitse siirtää sokeria mihinkään. Kaada sokeri/voi seos lämpimään vuokaan mikä on ollut uunissa. Leviätä seos vuoan pohjaan niin, että se peittää koko pohjan. Lisää omenat pyöreäpuoli sokeria vasten kauniiseen ympyrän muotoon.
6. Laita voitaikina omenien päälle ja painele sen reunat vuokaa vasten tiiviisti.
7. Laita torttu uuniin 20-25minuutiksi, että taikina saa hieman väriä.
8. Ota torttu uunista ja kumoa se heti tarjoilulautaselle pannulappuja apuna käyttäen.
9. Tarjoile vaniljajäätelön ja kinuskikastikkeen kanssa.

Kinuskikastike

2dl kermaa
1dl sokeria
1dl siirappia
1 tl vaniljasokeria
1 rkl voita

Valmistus:

1. Lisää kattilaan kerma, siirappi ja sokeri.
2. Kiehauta aineet ja pienennä lämpöä. Keittele niin kauan kuin seos sakenee (n. 10min)
3. Ota kinuski pois liedeltä ja sisää siihen vaniljasokeri ja voi, sekoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti