sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Intialainen lammaspata ja paneer-juusto

Aivan ihana pitkään haudutettu intialaista lammaspataa tuli tarjoiltua ystäville viikonloppuna. Alkuperäinen ohje on Jamie Oliverin jota kuitenkin lähdin taas muokkailemaan omaan tyyliini. Tämä ohje sopisi varmasti myös esim. tofun kanssa tai sitten ilman lihaa koska pataan tulee paneer-juustoa. Kuva ei ole kovin kummoinen, mutta koitetaan selvitä.


Paneer-juuston tein kahdalla tyylillä kokeilun vuoksi. Toisessa maidon annoin herottua sitruunan avulla ja toisen valkoviinietikan. Maku oli aika sama, mutta sitruunaversio oli koostumukseltaan hieman pehmeämpi kun taas viinietikalla tehtyä tuli enemmän ja se oli huomattavasti nopeampi valmistaa.



Intialainen lammaspata ja paneer-juusto
(riittää n. 7 henkilölle)

Paneer-juusto

2l täysmaitoa
8tl sitruunanmehua tai n. 0,4 dl valkoviinietikkaa
suolaa

Lammaspata

Mausteseos

2 rkl fenkolinsiemeniä
2 rkl jeeraa
2 rkl korianterinsiemeniä
0,5 rkl sinapinsiemeniä
0,5 rkl kokonaisia mustapippureita
n. 7 kpl kokonaista neilikkaa
kanelitanko
2 tl kardemummansiemeni
suolaa ja rouhittua mustapippuria

Currytahna

10 valkosipulinkynttä
2 tennispallonkokoista punasipulia
1 habanero
5-6 cm pala tuoretta inkivääriä. (katso aika paksu pala)
kourallinen tuoretta korianteria


2rkl voita
n. 1,1 kg kuutioitua lampaanlihaa
500g tomaattimurskaa
n. 200g paseerattuatomaattia
4 dl lihalientä/vettä
2-3 dl turkkilaista jogurttia
suolaa, pippuria
kourallinen tuoretta minttua
kourallinen tuoretta korianteria
0,25 dl sitruunanmehua

Paneer - juusto

1. Kiehauta kattilassa maito. Jos käytät sitruunanmehua: Lisää mehu ja anna kiehua n. 10min, että maito on kokonaan heroittunut. Jos käytät etikkaa: Siirrä kattila liedeltä ja sekoita joukkoon viinietikka. Anna heroittua hetki.
2. Vuoraa harsokankaalla siivilä. Kaada heroittunut maito siivilään ja anna veden valua pois. Painele hieman massaa, että vesi valuu pois. Jätä siivilä toisen astian päälle ja peitä juusto harsolla. Laita juuston päälle paino esim. makarooni pusssi. Anna valua vajaa 2 tuntia.
3. Kippaa juusto lautaselle ja laita jääkaappiin odottelemaan.

Lammaspata

1. Laita kaikki mausteet pannulle ja kuumennen niin kauan, että ne tuoksuvat ja alkavat pullistella. Sinapinsiemenet rupeavat paukkuun.
2. Kaada pienemmissä osissa mortteliin ja jauha aivan tasaiseksi kaikki mausteet.
3. Kuori valkosipuli, inkivääri ja punasipuli, leikkaa hieman pienemmiksi paloiksi. Aukaise habanero ja poista halutessasi siemeniä säädelläksesi tulisuutta. Laita kaikki aineet monitoimikoneeseen tai ihan kulhoon ja käytä sauvasekoitinta. Aja kaikki aineet tasaiseksi tahnaksi. Lisää lopuksi hauhamasi mausteseos tahnaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää suolaa ja pippuria

4. Kuumenna padassa/kasarissa voi ja lisää currytahna. Ruskista n. 5min. Lisää tomaattimurska, paseerattutomaattti ja lihaliemi/vesi.
5. Anna kiehahtaa.
6. Laita uuni 170asteeseen ja kaada kastike uuninkestävään pataan jossa olisi kansi. Jos ei ole kantta peitä pata foliolla. Anna muhia 1,5 tuntia. Poista kansi ja anna olla vielä n. 1/2 tuntia tai enemmän. Seos sakenee tässä vaiheessa.

7. Ruskista kuutioidut lammaspalat.
8. Lisää lammaspalat pataan ja anna hautua uunissa vielä 1h tai niin kauan, että lammas on kypsää.
9. Lisää lopuksi silputtu minttu ja korianteri. Lisää jugurtti, sitruunanmehu, suola, pippuri ja mausteita tarvittessa. Sekoita ja jos haluat pidä vielä uunissa 10min

10. Nostele padan päälle paneer-juusto ja tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti