lauantai 27. elokuuta 2011

Pizza

En ole koskaan ollut mikään pizzan suuri ystävä. Inhoan perus pizzerioissa tehtyä pizzaa jossa juustoa on kauhea kasa, täytteet laitettu yhteen kohtaan ja niitä on joko liikaa tai liian vähän. Täytevalikoimat ovat usein huonot. Olen liian vaativa ja nirppanokka niin kuin Pekka aina sanoo. Minun omiin lempi täytevalikoimiin kuuluu: Aurajuusto tai vuohenjuusto, pesto, tuore tomaatti tai aurinkokuivattu, ilmakuivattu kinkku (lidlistä saa hyvää ja halpaa) ja ananas. Yhdistelmistä on yleensä aina jompaa kumpaa juustoa ja tomaattia, pesto on myös aina välillä sitten kinkkua tai ananasta. Merellinen simpukka-katkarapu yhdistelmä toimii jos se on vain hyvin tehty. Pizzan päällä pitää olla aina reilusti tuoretta valkosipulia. Nyt on tullut pizzan syöntiin muutos kun teen sitä kotona (tai käyn napolissa) ja voin sanoa tykkääväni siittä.

Tampereella oivallista pizzaa tarjoaa pizzeria napoli jossa on hurjan suuri valikoima, mutta sielläkin otan aina fantasian että saan valita täytteet itse.

Meillä alettiin tekemään itse pizzaa kevään alussa kun ostin itselleni pizzakiven ja sen jälkeen ei ole loppua näkynyt. Olen ruokkinut perheeni ja ystäväni mahtavalla omatekoisella pizzalla ja yllättänyt monet miten kotiuunilla saa hyvää pizzaa. Eli jos haluaa valmistaa parhaat pizzat on pizzakivi ehdoton ostos. Mutta niissäkin on eroja joten kannattaa olla tarkkana ettei maksa hirvittävää hintaa huonosta ja pienestä kivestä. Omani on chef mariuksesta ja heidän kivi on mielestäni markkinoiden paras. Se on iso ja neliönmuotoinen ja on juuri sopivan kokoinen kotiuuniin.

Olen tutkiskellut erilaisia jauhoja, pohjia ja pizzakastikkeita. Ihanaa pohjahan syntyy kun taikinaa kerkiäisi turvottaa jääkaapissa kymmeniä tunteja, mutta usein kun pizzahimo iskee ei ole aikaa alkaa turvotteleaan taikinaa seuraavaan päivään. Itselläni on ohje jolla voi tehdä pohjan muutamien tuntien kuluttua ja se on ihan sopiva aika ainakin itselleni varrota. Ehkei pohja ole aivan täydellinen, mutta kelpaa hyvin kotioloihin.

Pizzakastikkeeseen täytyy myös valita huolella sopiva tomaattikastike täydellisimmät ovat olleet mutti paseerattu tomaattikastike ja luomu paseerattu tomaattikastike. Kastiketta keittelen yleensä mausteiden kanssa 30min ennenkuin se on valmista pizzan päälle.

Juustona käytän ihan mozzarellaa ja edamin sekoitusta. Mitä milloinkin kaapissa sattuu olemaan. Eli itse valmistukseen. Ainekset ovat noin arvoja koska taikina käyttäytyy välillä erilailla ja laitan lisää aineita käsituntuman mukaan.




Pizza

n. 4 isoa pohjaa

3 dl kylmää vettä
n. 10g tuorehiivaa
1 tl sokeria
1-2 tl suolaa
n. 300g hiivaleipäjauhoja
n. 300g vehnäjauhoja
n. 0,75 dl oliiviöljyä

Tomaattikastike, yhtä isoa pizzapohjaa kohden menee 1,5-2 dl kastiketta. Tässä ohjeessa riitti juuri ja juuri kolmeen isoon pohjaan.

500g paseerattua tomaattikastiketta
1 pilkottu valkosipulinkynsi
1 rkl balsamietikkaa
1-2 tl siirappia/ruskeaasokeria/sokeria
mustapippuria
kuivattua chiliä
tuoreita yrttejä mm. oregan0, basilika, minttu (reilusti)
paprikajauhetta
1 tl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä

Valmistus

1. Sekoita kylmään veteen hiiva, sokeri ja suola. Lisää jauhoja osissa samalla käsin taikinaa työstäen. Lisää oliiviöljy. Vaivaa taikinaa joko kulhossa tai työtasoa vasten noin 5-8min. Itse käytän molempian käsiä taikinaa vaivatessani. Taikina on hyvää kun se on vähän muovailuvahamaista, mutta se saa jäädä hieman käsiin kiinni. Kohota taikina esim. uunissa jossa on 50 astetta lämpöä leivinliinalla peitetyssä kulhossa.

2. Kuullota valkosipulia kattilassa ja lisää sinne tomaattikastike. Lisää muut aineet ja keittele miedolla lämmöllä 30min. Jos haluat tulista mexican tyylistä kastiketta lisää texas pete- kastiketta maun mukaan.

3. Laita uuni kuumenemaan 300 asteeseen kun olet ottanut taikinan pois sieltä kohoamasta. Laita myös pizzakivi uuniritilän päällä uuniin kuumenemaan. Jos et omista pizzakiveä käytä tavallista uunipelliä ilman leivinpaperia samaan tapaan kuin pizzakiveä. Kun taikina on kohonnut muovaa takinasta pötkö ja jaa taikina osiin. Pyöritän taikinasta pallot. Tee pallolle uusi kuori. Paina pallon yläpuolen keskikohtaa sormilla sisäänpäin, että pallosta tulee kuppi. Paina pallon reunat kupin sisälle jolloin pallon alapuolelle muotoutuu uusi sileä pallo ja kääri pallo kelmuun odottamaan 15-30 min.

4. Kuumenna pizzakiveä uunissa vielä 5-10min kun uuni on saavuttanut maksimi lämpötilansa. Kun uuni on kuumennut maksimi lämpötilaan aloita pohjan muotoilu.

5. Ota pallo kelmusta ja laske se jauhotetulle työ tasolle. Painele palloa kevyesti linttaan ja pyöreään muotoon. Voit kaulita taikinaa hyvin kevyesti isommaksi tai pyörittää sitä alustaa vasten käsin. Itse teen näin: Kaulitsen taikinaa himena isommaksi ja otan sen käteen ja alan venyttämään sitä alaspäin pyörittämällä sitä kuin auton rattia reunoista kiinni pitäen. Kun taikina on sopiva kun se on keskeltä ohut ja reunoilta hieman paksumpi mistä olet pitänyt käsin pyöritys vaiheessa kiinni. Jätä pohja hyvin jauhotetulle pöydälle odottamaan

6. Sitten pizzan täyttö ja sen helpoin tapa toteuttaa. Asettele täytteet käden ulottuville. Ota kuuma kivi uunista hellan päälle (ritilä myös, helpoin liikutella). Aseta pizzapohja kuumalle kivelle ja levitä tomaattikastike. Laita juusto ja sitten muut täytteet. Pizzapohja tässä vaiheessa jo hieman tirisee ja saattaa kuplia ja se on hyvä merkki. Laita pizza uuniin toiseksi ylimmälle tasolle ja kypsennä itsellesi mieluisaan kypsyys asteeseen aikaa menee n. 5-8min.

7. Pohjan saa pois ihan vetämällä pizzaa reunasta lautaselle tai käyttämällä pizzalapioo mitä en itse koskaan ole käyttänyt. Kun pizza on hyvin kypsynyt se lähtee ihan liu'uttamalla.

8. Jos paistat useamman pizzan anna pizzakiven olla hetki uunissa ennen kuin teet sille seuraavan pizzan. Muuten viimeiset pohjat jää raa'aksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti