sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Runeberginkakku

Alunperin söin Runebergin torttua kakun muodossa kun Pekka oli sellaista leiponut 5- vuotta sitten! Se on hänen herkkuansa ihan vain karvasmantelin takia. Hän oli sitten löytänyt jostain Sara la fountainin kakkuohjeen ja ruvennut tekemään sitä itselleen. Nyt sitten minä leivon sitä joka helmikuu hieman muokatulla ohjeella, mutta melkeinpä täysin samalla.




Runeberginkakku

400 g pehmeää voita
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
4 munaa
5 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl mantelijauhetta
2 dl piparimurua (jauha itse valmiista pipareista)
4 tl leivinjauhetta
2 dl maitoa
2-3 tl vanilia-aromia tai vaniljasokeria
0,5 tl (tai maun mukaan, meillä menee melkein 1tl!) karvasmasteliaromia
1 rkl jauhettua kardemummaa

Vuokaan
voita
korppujauhoja

Kostutus

1,5dl omenamehua

Kuorrute

n. 2 dl vadelmahilloa

2 1/2 dl tomusokeria
0,5 tl sitruunanmehua
loraus vettä

Valmistus:

1. Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää yksi muna kerrallaan koko ajan vatkaten.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään (jauhot, mantelijauhe, piparimuru, leivinjauhe, kardemumma) ja sekoita maidon joukkoon karvasmanteliaromi ja vanilja-aromi, jos käytät vaniljasokeria niin laita kuivien aineiden joukkoon.
3. Sekoita taikinaan vuoronperään maitoa ja jauhoja. Sekoita taikina sekaisin.
4. Voitele ja jauhota pyöreä irtopohjavuoka (24-26cm) ja paista kakku 175 asteessa noin 1 tunti. Tarkista kakun kypsyys esim. cocktail-tikulla. Eli kun tökkäät tikun kakun kaskelle ja otat pois se tulee puhtaana sieltä ulos. Jos kakun pinta tummuu liikaa suojaa se foliolla.
5. Kumoa valmis kakku ja anna jäähtyä.
6. Kostuta kakku kauttaaltaan omenamehulla
7. Sekoita tomusokeri, sitruunanmehu ja vesi keskenään notkeaksi, mutta silti hieman jämäkäksi kuorrutteeksi.
8. Levitä kakun keskelle vadelmahillo, jätä reunoille tilaa noin 2-3cm. Levitä sitten reunoille tomusokerikuorrute

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti