keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Sämpylät

Yleensä en syö juurikaan leipää paitsi silloin kun teen sitä itse, mutta silloinkin se saataa keritä menemään pahaksi. Onneksi on pakkanen keksitty. Sämpylä ohjekkin on sellainen, että sitä voi muutella aika helposti kun laittaa vain perusaineita oikean määrän. Sämpylöitäkin on äärettömän helppo tehdä itse.




Sämpylät

5 dl maitoa
50g hiivaa
50g voita
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 dl ruisleseitä
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 dl auringonkukansiemeniä
5 dl sämpyläjauhoja
6-7 dl vehnäjauhoja

1. Lämmitä maito hieman yli kädenlämpöisen. Liuota hiiva maitoon ja lisää suola ja sokeri.
2. Sekoita maitoon ensin siemenet ja leseet. Sitten jauhoja. Kun taikina muuttuu paksummaksi alusta taikinaa käsin. Sulata voi ja lisää sitä taikinaan vuorotellen jauhojen kanssa.
3. Laita taikina kohoamaan lämpimään ja vedottomaan paikkaan leivinliinan alle (uuni 50astessa) vähintään puoleksi tunniksi
4. Kaada taikina jauhotellu pöydälle. Leivo taikinasta sopivan kokoisia sämpylöitä ja kohota niitä pellillä leivinliinan alla noin 15-20min.
5. Laita uuni lämpiämään 200-225 asteeseen ja paista sämpylöitä noin 10-15min. Voit voidella sämpylät ennen uuniin laittoa maidolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti