torstai 29. joulukuuta 2011

Käpykakku

Olen lapsesta lähtien inhonnut käpykakkua varsinkin niitä joissa on ollut mansikkahilloa välissä (minähän inhoan kaikkea mikä liittyy mansikkaan paitsi tuoreita mansikoita)

Täksi jouluksi ajattelin tehdä käpykakun uudella tavalla ja tehdä siihen hiukan erilaisemman täytteen kuin yleensä. Kakkua yli yllättävän hauska tehdä ja se oli aika hyvää.. Eihän se käpykakulta maistunut, mutta se taisi olla se paras osa asiassa.

Kakku kannattaa täyttää ja muotoilla jo päivää ennen tarjoamista. Ja kuorruttaa sitten ennen tarjoilua.






Käpykakku

Pohja

6 munaa, mittaa lasiin niin saat tietää sokerin ja jauhojen määrän
sokeria, saman verran kuin lasissa on kananmunia
jauhoja, saman verran kuin laseissa on munia ja sokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

voita ja korppujauhoja vuoan voiteluun

Kostutus

Maitoa
Rommiaromia

Täyte

350g Appelsiini marmelaadia
1 purkki mascarpone juustoa
2 dl kermaa
2 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Sokerikreemi

125g sokeria
1/2 tl vaniljasokeria
250g tomusokeria
1-2 tl sirtuunanmehua ta vettä

500-600g Marsipaania
kaakaojauhetta

uuni 175 astessa

Valmistus:

1. Valmista pohja. Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi. Lisää jahojen joukkoon leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vatkaa sokeriseokseen. Voitele ja jauhota irtopohja vuoka.
2. Paista pohjaa uunin alatasolla n. 40-50 min tai kunnes keskelle laitettu puutikku tulee puhtaana kakusta ulos.
3. Valmista täyte: Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen mascarpone ja sokerit. Vatkaa tasaiseksi. 
4. Anna kakun paistamisen jälkeen hetken jäähtyä. Kumoa se laitaselle ja avaa reunat varovasti. Anna vielä jäähtyä.
5. Leikkaa kakku 4 osaan.
6. Kostuta kakku maito-rommiaromilla. Maitoa menee noin 2-2,5dl. Ja laita rommia aromia aika reippaasti jos hauat sen kunnolla maistuvan kakusta. Kostuta pohjaa varovasti, keskikerros hyvin, samoin kansi.
7. Levitä pohjalle ansin appelsiinimarmelaadi, sitten kermaseos. Laita keskikappale paikoilleen ja toista sama tähän väliin ja laita lopuksi kansi paikoilleen. Laita jähmettymään jääkaappiin 1-2 tunniksi.
8. Ota kakku jääkaapista ja aloita kakun muotoileminen. Piirrä kakun pintaan varovasti kävyn muoto ja leikkaa se. Sommittele reunapalat kakun päälle että muoto on hieman pyöreä. Tasoittele veitsellä.
9. Voit vielä hieman kostuttaa kakkua pinnalta ja laita se odottamaan seuvaavaan päivään.
10. Valmista sokerikreemi. Sekoita pehmeä voi ja tomusokeri. Lisää sitruunanmehu/vesi ja vaniljasokeri.
11. Kuorruta kakku tasaisesti.
12. Muotoile marsipaania käsissä, että se vähän pehmenee. Laita sen päälle kaakaojauhetta ja sekoita se siihen. Taas kun kaakao on sekoittanut aina vain lisää, että väri on sopivan tumma. Voit käyttää kaulinta apuna. (omani olisi saanut olla tummempi, mutta kaakaojauhe loppui kesken, vaikka sitä niin piti olla...)
13. Kaulitse marsipaanista muutaman millin paksuinen levy ja painele se kakun päälle. Leikkaa saksilla "piikkejä" pintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti