lauantai 10. maaliskuuta 2012

Feta-pinaattilasagne

Olen jo jonkin aikaa syönyt melkeimpä pelkästään kasvisruokia koska punainen liha on varsinkin tökkinyt aika pahasti. Muutamia vuosia takaperi en syönyt punaista lihaa koska en yksinkertaisesti pidä siittä saatoin pakolla syödä, mutta en vapaaehtoisesti. Sain varmaan lapsena kammon lihasta kun sitä pakotettiin syömään ja olin niin hieno kurkkunen, että se oli vaan hankala niellä ja pientäkin murusta jauhoin vaikka kuinka kauan. En vieläkään koske mihinkään perinteisiin lihapatoihin vaikka äiti tekisi niistä kuinka hyviä.. Aloin kuitenkin uudelleen syömään punaistalihaa. Ensimmäiset pihvit paistoin ensimmäistä kertaa varmaan tasan vuosi sitten joten punainenliha ruoanlaitossa on kuitenkin suhteellisen uusi tuttavuus. Kanaa ja kalaa olen kyllä syönyt aina kasvisruokien lisäksi.

Nyt tein sitten kasvislasagnea jota voisin hieman jalostaa eteenpäin kesällä mm. nokkosella ja siihen sopisi varmasti myös kesäkurpitsaraaste tai vaikka paprika/porkkana. Tajuttoman hyvää näinkin. Idean täytteeseen poimin myllynparas- kalenterista, mutta toteutus on muuttunut






Feta-pinaattilasagne

uuninlämpötila 200 astetta
uunivuoka (itselläni oli 23cm halkaisijaltaan oleva pyöreä)

n. 8kpl täysjyvälasagnelevyjä
voita vuoan voiteluun
n. 50g juustoraastetta

Tomaattikastike
n. 7-8kpl tomaatteja
3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 kuivattu chili
mustapippuria
yrttejä (basilika,oregano)
paprikajauhetta
chilijauhetta
1rkl balsamiviinietikkaa
suolaa
sokeria
1 rkl sitruunanmehua
2rkl oliiviöljyä

Juustokastike
50g voita
1dl karkeaa vehnäjauhoa
n. 9-10dl maitoa
koskenlaskijan sulatejuustoa
100g juustoraastetta
jauhettua muskottipähkinää
5-6 viherpippuria
jauhettua valkopippuria
suolaa

Täyte
400g hyvää fetajuustoa
1 pieni purjo
300g tuoretta pinaattia
oliiviöljyä

Valmistus

1. Valmista tomaattikastike.
2. Kuori tomaatit (kuumenna vettä, tee tomaatin pintaan ristiviilto, upota kiehuvaan veteen 10-15sekunniksi ja huuhtele lopuksi kylmällä vedellä. Kuori)
3. Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi. Silppua sipuli ja valkosipuli pieneksi. Kuumenna kattilassa oliiviöljy ja lisää kuumaan öljyyn sipulit ja murskattu kuivattu chili. Kuullota hetki. Lisää tomaatit
4. Lisää yrtit, balsamiviinietikka, sitruunanmehu, pippuri, paprikajauhe ja tarvittaessa chilijauhe ja anna kiehua hiljalleen 30min. Jos haluat voit soseuttaa kastikkeen. Tarkista maku ja mausta suolalla ja sokerilla.

5. Valmista juustokastike.
6. Sulata voi kattilassa ja lisää sulaneeseen voihin jauhot. Anna ruskistua, mutta älä polta. Lisää osa maidosta voimakkaasti vispaten ja lisää loppumaito. Lisää juustoraaste,sulatejuusto ja veherpippuri. Anna juustojen sulaa maidon joukkoon. Varo ettet polta pohjaan! maista ja mausta. Kun kastike on valmis nypi kokonaiset pippurit pois. Jos kastike tuntuu löysältä suurusta vielä vaikka maizenalla.

7. Valmista täyte.
8. Kuumenna kattilassa vettä. Lisää kiehuvaan veteen pinaatti ja kiehauta 2-3min. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä. Purista ylimääräinen vesi pois. Voit hieman vaikka saksilla pienentää pinaattia
Pilko fetajuusto kuutioiksi. Suikaloi purjosta n. 0,5cm paksuisia kiekkoja ja puolita kiekot.
9. Kuumenna oliiviöljyä pannulla ja lisää kuuman öljyyn purjo. Kuullota hieman. Lisää  fetakuutiot ja pinaatti. Paista hetken aikaa n.3-5min

10. Voitele uunivuoka voilla. Laita vuoan pohjalle hieman juustokastiketta. Peitä lasagnelevyillä. Lisää kasvistäyte, tomaattikastike ja juustokastike peitä taas  lasagneleveyillä jne. Tee niin monta kerrosta kuin täytettä riittää niin, että päällimäisten lasagnelevyjen päälle tulee pelkkä juustokastike ja juustoraaste.
11. Paista 200 asteessa n. 1h. Anna lasagnen vetäytyä 10min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti