lauantai 30. huhtikuuta 2011

Tippaleivät

Tippaleivät ovat yksi vappuherkuistani. Olen perinyt tämän kummitädiltäni, koska äiti ei meillä koskaan ole niitä tehnyt. Tämä tippaleipä ohje on siis tädiltäni peritty ja hyväksi havaittu. Eihän tippaleivistä tule yhtä herkullisen näköisiä kuin kaupan, mutta varmasti yhtä hyviä. Tippaleipien tekoon tarvitsee pieniä apuvälineitä ja siihen kannattaa käyttää mielikuvitusta koska ne löytyvät kotoa. Tässä kuva omistani.



Eli taikinan pursottamiseen tarvitaan pienikärkinen pullo esim. ketsuppipullo. Minulla oli nyt tyjäksi jäänyt vaahterasiirappipurtilo. Samoin jonkinlaiset pihdit, meillä nyt työkalupihdit. Ja sitten muotti joka upotetaan rasvaan. Tämän muotin olen valmistanut säilyketölkistä josta olen poistanut pohjan, kannen, etiketin ja liiman jämät. Terävät reunat olen painanut oheisilla pihdeillä sisäänpäin. Ja muista aina kun touhuat rasvan kanssa varata kattilan kansi lähelle, että jos rasva leimahtaa voit sen tukahduttaa kannella ja ei missään nimessä vedellä! Kun aloitat paistamisen laske lieden lämpötilaa jos tuntuu että rasva kylmiää nosta taas hetkeksi. Eli itse ohjeeseen ja lopussa on video noiden apuvälineiden käytöstä kun ajattelin, että tulee liian monta kuvaa :D




Tippaleivät

Tarvitset:

3 munaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1½ dl maitoa
4dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanillinisokeria

Paistamiseen rypsiöljy on ihan ok.

Pinnalle: vaniliinisokerilla maustettua tomusokeria

Valmistus:

1. Sekoita munat ja sokeri. Lisää mausteet, maito ja vehnäjauhot, joihin leivinjauhe ja vanilliinisokeri on sekoitettu. Vatkaa taikina sileäksi.

2. Kuumenna rasva. Rasva on sopivaa kun taikinaan tiputettu taikinan pala nousee pintaan ja alkaa ruskistua. Upota rasvaan säilyketölkki josta pohja ja kansi on poistettu.

3. Laita taikina esim. ketsuppipulloon, josta se on helppo pursottaa nauhana ristiin rastiin rasvakattilassa olevaan säilyketölkkiin.

4. Kun olet saanut nauhan pursotettua tölkkiin poista tölkki pihdeillä. Paista tippaleivät vaaleanruskeiksi ja nosta valumaan paperin päälle (talouspaperi).  Sihtaa jäähtyneille tippaleiville tomusokeria siivilää apuna käyttäen.

PS: Säilytä tippaleivät kuivassa paikassa, niin eivät sitkisty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti