tiistai 17. toukokuuta 2011

Intialaisittain tulista kanakormaa, kesäkurpitsaa tomaattikastikkeessa ja kurkkuraitaa

Jälleen ruokaa luvassa.

Eilen tein meille tyypillisen intialaisen aterian. Tyypillinen ateria koostuu yhdestä tai kahdesta kasvisruokalajista, liharuoasta, riisistä tai leivästä, kasvissäilykkeistä tai raidasta. En tee intialaisia varmastikkaan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan vaan sovellan itse. Eilenkin tein periaatteessa kanakormaa joka yleensä kuvataan lempeänä kanaherkkuna, mutta minun kormani on niin tulista, että kurkkuraitaa on hyvä nauttia runsaasti. Kasvisruokalajina tein kesäkurpitsaa tomaattikastikkeessa jota voi nauttia niin lämpöisenä kuin kylmänäkin. Eli itse ohjeisiin ja muista vähennä mausteita jos et tykkää tulisesta! Pahoittelen kuvat olikin tärähtäneitä..




Tulinen kanakorma

Ohjeeseen tulee cashew-pähkinöitä jotka ovat kaupoissa kauhean kalliita. Jos olen s-kaupassa niin ostan usein sipsihyllyltä löytyviä x-tra:n casheweita jotka on paahdettuja ja suolattuja. Kun käytän niitä ruokaan niin pesen ne aina hyvin ennen käyttöä. Pussi maksaa jonkun 3e ja siinnä on 400g. Taas meiran oliko 100g pussi naturelleja pähkinöitä maksoi yli 2e.

Tarvitset:

400 g maustamatonta kanan filesuikaleita
3-4 rkl maustamatonta jogurttia (bulgaria/turkkilainen)
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tl kurkumaa
1 tl cayanejauhetta

1 rkl voita
1 keskikokoinen sipuli silputtuna
2 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna tai silputtuna
1 kuivatun chilipalon siemenet
1 tl cayanejauhetta
1 tl jeeransiemeniä, murskattuna
0,25 tl neilikkajauhetta
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
2-3 cm pala kanelitankoa
ripaus mustapippuria
2-3 rkl cashew-pähkinöitä paahdettuna
1,5 dl ruokakermaa
vaaleaa maizena jauhetta suurustukseen

Valmistus:

1. Kaada broilerisuokaleet kulhoon ja sekoita niiden joukkoon jogurtti, valkosipuli, 1 tl cayanejauhetta ja kurkuma. Sekoita kaikki sekaisiin. Anna maustua 1-2 tuntia, jos haluat ja on aikaa voit sulkea kulhon ja antaa jääkaapissa yön yli.
2. Kuumenna voi paistinpannussa ja kuullota siinnä sipulia 5 minuuttia kunnes se on pehmennyt, mutta älä ruskista. 
3. Lisää pannuun inkivääri, chilinsiemenet, cayanepippuri, neilikka ja jeera. Kypsennä noin 5 minuuttia.
4. Lisää pannuun broilerinpalat marinaadeineen, kanelitanko, mustapippuri, sokeri ja suola. Kypsennä kanat melkein kypsäksi.
5. Lisää pannuun kerma ja hauduta 20-30 min miedolla/keskilämmöllä kannnen alla. 
6. Suurusta kastikkeesta sopivan paksuista maizena jauheella (purkissa ohje)
7. Sekoita kastikkeen joukkoon pähkinät ja tarjoile heti.


Kesäkurpitsaa tomaattikastikkeessa

Tämä ruoka sopii hyvin myös kasvisruokailijoille pääruoaksi riisin kanssa. Kastikkeeseen voi lisätä tofua jolloin tomaattimurskan määrää on hyvä hieman lisätä ettei muhennoksesta tule liian kuivaa.

Tarvitset:
1 rkl öljyä
1 salottisipuli silputtuna
n. 250-300 g tomaattimurskaa
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna tai hienonnettuna
1-2 tl cayanejauhetta
1 kesäkurpitsa ohuina viipaleina
suolaa, mustaapippuria maun mukaan

Valmistus:

1. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota siinnä salottisipuli, mutta älä ruskista.
2. Lisää joukkoon tomaattimurska, valkosipuli, inkivääri ja cayanejauhe. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen noin 20 min kannetta eli kunnes seos on sakeaa
3. Sekoita kastikkeeseen kesäkurpitsaviipaleet, mausta suolalla ja pippurilla. Keitä kunnes kesäkurpitsat on melkein kypsiä.
4. Tarjoile kylmänä tai kuumana


Kurkkuraita

Tarvitset:

1/2 kurkku pieneksi kuutioituna
n. 150g maustamatonta jogurttia (bulgarian/turkkilaista)
1/2 ruukullista tuoretta minttua, hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
hyppysellinen sokeria, suolaa, mustapippuria ja jeeraa
0,5-1 tl sitruunanmehua

Valmistus:

1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja anna maustua jääkaapissa mielellään 1 tunti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti