keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Voileipäkakku

Voileipäkakku on tunnetusti ainakin meidän suvussa miesten herkkua, miksei myös naisten. Itse en voileipäkakuista kovasti välitä. Tämä äidiltä alkuperäisin oleva täyttömalli on yksi niistä joita kuitenkin syön ihan mielelläni. Ohje perustuu kahteen täytteeseen kinkku-meetwursi ja kananmunatahna maku voi hieman aina vaihdella sen perusteella mitä kaupasta sattuu löytymään. Koristelukin vaihtelee mialialan mukaan.


Tämän voileipäkakun pyöräytin todella nopsaa appiukolleni joka täytti hiljattain 50-vuotta. Hän ei halunnut juhlia syntymäpäiviään, mutta en voinut vastustaa kiusausta olla muistamatta edes jotenkin. 

Voileipäkakku olisi hyvä tehdä aina etukäteen päivää aikaisemmin, että se kerkiäisi kostumaan ja maustumaan. Koristelun voi sitten suorittaa hieman ennen tarjoilua. Voileipäkakkuun voi käyttää mielikuvitusta erilaisten täytteitä valmistaessa. Kannattaa kuunnella omia makunystyröitä ja valmistaa täytteet sen pohjalta mikä maistuu omaan suuhun hyvältä. 







Kahden täytteen voileipäkakku

Tarvitset:

Grahampaahtoleipää 16 siivua (niitä suurempia paahtoleipiä)

Kostutus

2 dl maitoa
1 lihaliemikuutio

Kinkku-meetwurstitäyte:

125g kinkkupasteijaa (jalostaja)
175g voileipäpikkelssiä (kavli)
60-70g pieneksi suikaloitua meetwurstia
rouhittua mustapippuria
paprikajauhetta

sinappikurkkusalaattia

Muna-ruohosipulitäyte

2-3 kpl keitettyä kananmunaa
1-2 rkl pehmeää voita
100-150g ruohosipulituorejuustoa
hippu suolaa

Koristeluun

400g valio oltermanni levittyvä sulatejuusto
kirsikkatomaatteja
kurkkua
meetwurstia
persiljaa

Valmistus:

1. Valmista täytteet. Sekoita omassa astiassa kinkkupasteija, voileipäpikkelssi, meetwursti suikaleet, rouhittu mustapippuri ja paprikajauhe. Toiseen kuhloon muussa kananmunat pieneksi ja lisää niiden joukkoon pehmeä voi, ruohosipulituorejuusto ja suola, sekoita tasaiseksi. Sinappikurkkusalaatti käytetään yksistään.

2. Valitse alusta mille haluat kakun koota. Voit leikata pahvista kakun muotoisen palan (neljän leipäviipaleen) jonka päällystät kelmulla jolloin kakun siirtäminen on helpompaa. Suojaa pahvi/muu alusta vielä leivinpaperilla. Leikkaa paahtoleipäviipaleista reunat pois.

3. Kuumenna maito lämpimäksi ja sulata siihen lihaliemikuutio.

4. Aloita kakun valmistaminen näin: Aseta neljä paahtoleivänviipaletta alustan päälle neliön muotoon. Kostuta leipäviipaleet maidolla. Levitä leipien päälle puolet kinkku-meetwurstitäytteestä ja tämän päälle ohut kerros sinappikurkkusalaattia. Laita päälle neljä paahtoleipää ja kostuta. Levitä näiden päälle kaikki muna-ruohosipuli täytteestä. Laita päälle taas näljä paahtoleipää ja kostuta. Levitä loput kinkku-meetwurstitäytteestä ja laita jälleen ohut kerros sinappikurkkusalaattia. Laita viimeiset leipäviipaleet päälle ja kostuta. Tasoita reunoilta veistä apuna käyttäen pursuavat täytteet.

5. Suojaa kakku kelmulla ja laita kevyt paino päälle. Siirrä kakku tekeytymään jääkaappin yön yli.

Koristelu:

1. Lämmitä sulatejuustoa hieman mikrossa jotta sen levittäminen on helppoa. Tasoita kuorrutteella ensin kakun reunat ja sitten käytä loppu päällipuoleen. Jos levittäminen on hankalaa käytä uudelleen mikrossa tai lisää tippa maitoa.

2. Koristele kakkun päällipuoli mieleiselläsi tavalla. Ja laita kakku vielä 1/2-1 tunniksi jääkaappiin jotta sulatejuusto kovettuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti