lauantai 30. huhtikuuta 2011

Pulla/munkkitaikina

Sitten toinen vappuherkku, eli munkit ja samalla ohje perinteiseen pullataikinaan. Munkkeina tämä ei ole mikään ihmeellinen, mutta maistuvat ja mehevät munkit tällä saa kuitenkin aikaan! Olen itse kova leipomaan pullaa ja olen sen aloittanut jo ala-asteen aikaisemmilla luokilla itsenäisesti. Pulla on itselleni aina sellainen oma bravuuri mistä ystävät ja sukulaiset minun leipomukset tunnistaa. Pullan kuuluu maistua kevyesti vanilialta, sen kuuluu olla pehmeää, mutta ei missään nimessä raakaa tai sitkeää. Pullataikina pitää vaivata ja kohottaa huolellisesti. Voisin sanoa, että leivon pullaa rakkaudella ja se siittä usein näkyy koska vaikka teen kuinka pieniä pullia pellille ne tulevat uunista valtavina takaisin. Pullassa pitää muistaa, että vaikka 2 ihmistä tekisivät pullat samalla taikinalla niin ne eivät välttämättä leipomisen jälkeen maistu samalta koska siinnä voi pilata jo paljon. Vaikka tiedän itsekkin tekeväni hyvää pullaa koin tällä viikolla hämmästyksen kun äiti soitti minulta kysyäkseen pullataikinasta, ei äidin pidä sellaista tehdä! :D Eli taikinaan




Pulla/munkkitaikina

5 dl maitoa
50g tuorehiivaa
1,5 tl suolaa
2 dl sokeria
1,5-2 rkl rouhittua kardemumma
2 tl vaniliasokeria
1 muna
125g munkkeihin/150g pullaan voita
n. 14-16 dl jauhoja
(1/2-1tl neilikkaa jos haluaa)

Pullaan:
1 kananmuna voiteluun, raesokeria koristeluun

Munkit:
Rypsiöljyä paistamiseen, sokeria+vaniliasokeria koristeluun

Valmistus:

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siiven hiiva.

2. Lisää maidon joukkoon sokeri, suola, kardemumma, vaniliasokeri ja muna. Sekoita, että sokeri imeytyy ja munan rakenne rikkoutuu. Ja neilikka jos halusit käyttää

3. Sulata voi mikrossa

4. Lisää taikinaan ensin noin 5-6 dl jauhoja kevyesti vatkaten kun taikina alkaa paksunemaan aloita kädellä vaivaaminen. Lisää taas osa jauhoista ja sulatettu voi osissa. Vaivaa ne taikinaan. Lisää jauhoja niin kauan kunnes taikina irtoaa reuhoista. Takinan tulee olla kuitenkin pehmeää ja hieman löysää, sitä ei saa vaivata kivikovaksi palloksi. Kun upotat käden taikinan sisälle se vielä hieman siihen tarraa kiinni.



5. Itse kohotan taikinan uunissa 50 asteessa alimmalla tasolla leivinliinan alla noin 30min tai lämpimän takan päällä. Kohotuksen voi tehdä myös ilman uunia, mutta silloin ei saisi mistään tulla taikinaan vetoa.

kohotettu taikina

6. Kun taikina on kohonnut kaada se kevyesti jauhotetulle pöydälle. Taikinan on hyvää kun kulhon pohjaan jää seittimäistä rihmastoa.

7. Jaa takina 3 osaan ja aloita ensimmäisen osan työstämisen. Käsien jauhottaminen helpottaa taikinan käsittelyä. Jos taikinaa on vaikea käsitellä voit hieman lisätä siihen hieman jauhoja. Pyörittele taikinasta tanko löydälle josta on helppo leikata sopivan kokoisia paloja. On tärkeää, että tankoa pyörittäessä taikinaa painaa kevyesti pöytää vasten jolloin siittä lähtee suurimmat ilmat pois. Taikinaa ei saa taaskaan runnoa liikaa, eikä siihen saa lisätä liikaa jauhoja.

8. Ota taikinapala käteesi ja pyöritä sitä pöydänpintaa apuna käyttäen pyöreä pulla. Jälleen on tärkeää, että pullaa painaa pöytää vasten jolloin siittä lähtee ilmaa pois ja pyörittäminen helpottuu. Voit vaikka rutistaa taikinaa kädessäsi jolloin huomaat ilmakuplien rikkoutuvan.

9. Aseta pullat pöydälle tai pellille kohoamaan liinan alle suojaisaan ja mielellään hieman lämpimään paikkaan. Kohota noin puolituntia.

vielä ilman kohoamista.

Pullat:

1. Pullat paistetaan 225 asteisessa uunissa n. 10-15min koosta riippuen. Pulla on parasta kun se on sivuilta kullanruskea ja päällä hieman tummempi. Jos pullaa pitää liian kauan uunissa siittä tulee heti kovempi eikä se ole enään yhtä pehmeä mehevän makuinen. Liian vähän aikaa ollut pulla on taas sisältä vielä taikinaa.

Munkit:

1 . Kuumenna rypsiöljy kattilassa. Rasva on sopivaa kun taikinan palan sinne laittaessa se kohoaa pintaan ja alkaa ruskistua. Jos rasva on liian kylmää aloittaessa munkki kerää sitä itseensä taas jos se on liian kuumaa se palaa helposti ja on sisältä vielä liian raakaa. Suosittelen aloittelijalle tekemään ensiksi yksi koemunkki ja maistamaan sitä kun epäilee sen olevan valmis jolloin voi arvioida makua ja koostumusta, että tarvitseeko rasvan lämpötilaa muuttaa. Paiston aikana on hyvä hieman laskea lämpötilaa.

2. Kun rasva on sopivan lämpöistä tee pullan keskelle reikä peukaloilla ja pyöritä sitä hieman esimmaksi etusormia apuna käyttäen.

3. Laske munkki kattilaan, mutta varo ettet polta itseäsi. Älä myöskään tiputa sitä koska silloin roiskutat rasvaa päällesi.

4. Paista munkkia niin kauan, että se on saanut ruskea värin ja käännä munkki ja tee samoin toiselle puolelle. Nosta munkki reikäkauhaa (että rasva valuu pois) tai pihtejä apuna käyttäen talouspaperin tai ritilikön päälle valumaan.

5. Laita pakastepussiin sokeria ja hieman vaniliasokeria ja laita munkki sen sisälle. Ravista pussia, että munkkiin tarttuu sokeria. Jos pakastat tai tarjoilet munkkeja myöhemmin kannattaa sokerittaminen kuitenkin tehdä aina ennen tarjoilua. Jos sokeri ei meinaa munkin pintaan tarttua vaikka sulattamisen jälkeen kannattaa se lämmittää nopeasti mikrossa ja koittaa uudelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti